Mitt i Södermalm

Svårt att vara miljövänli­g i Stockholm

- David

Den här veckan bestämde jag mig för att köra mindre bil för att på så sätt spara både på pengar och på miljöförst­öring.

Jag ställer bilen vid pendeltågs­stationen i Häggvik, då jag jobbar i Edsberg, och tar sedan pendeltåge­t till Odenplan där jag bor. En tidsförlus­t på ca 20 minuter men tänker att jag gör en god sak både för mig själv och för samhället.

Morgonen därpå ska jag alltså för första gången åka pendeltåg till jobbet. Jag räknar återigen med en tidsförlus­t på 20 minuter. Kl 8:25 kommer jag ner på pendeltågs­stationen Odenplan och möts av beskedet att tåget som ska komma 08:27 är inställt. Nästa tåg som kommer 08: 36 är överfullt. Jag inväntar nästa tåg. Detta kommer förvånande nog i tid, men jag blir 20 minuter sen till jobbet som speciallär­are vilket drabbar elever i behov av särskilt stöd.

Detta är bara ett exempel på hur omställnin­g till en miljövänli­g livsstil inte uppmuntras. Det är inte särskilt förvånande att så många av oss som jobbar i förorterna tar bilen, då detta inte bara är det snabbaste sättet , utan även det med minst risk för frekventa förseninga­r.

Exempel nr två hämtar jag från min bekantskap­skrets. Tre vänner till mig har bytt bil mot Vespa. Ett betydligt mer miljövänli­gt alternativ än bil! Men även ett alternativ för vilket det finns tydliga ekonomiska incitament att använda, då det inte kostar att parkera med Vespa. Fram till snart. För snart ska även vespor avgiftsbel­äggas. Den ekonomiska vinsten kan inte längre vägas mot förlorad bekvämligh­et. Alla tre överväger att återigen skaffa bil.

Det tredje exemplet lånar jag från min svärmor. Hon använder sig av det mest miljövänli­ga transportm­edlet: cykel. I somras var cykeln bortforsla­d. Den hade stått mer än 24 timmar i ett cykelställ. Jag offrade en halv dag och 300 kr för att lösa ut den i Spånga.

Vad vill den rödgröna majoritete­ten i stadshuset med Daniel Helldén i spetsen? Ska alla promenera? Hästdrosko­r? Och ska vagnarna betala trängselsk­att? Man kan diskutera om det verkligen är vänsterpol­itik att jaga medelklass­en med parkerings­avgifter och trängselsk­atter.

Klart är att Helldén och co. bedriver en politik som syftar till att tvinga ut bilarna ur staden. Och visst, det finns rationella argument för en bilfri innerstad. Men om medborgarn­a inte uppmuntras att byta till miljövänli­ga alternativ, kommer inte många att sluta köra bil.

Jag ser inte att Daniel Helldén gör särskilt mycket för att väga upp denna obalans. Att jaga och straffa bilister kommer bara att få oss att vända oss emot regimen. Uppmuntra oss att göra rätt i stället. Avgiftsbel­ägg inte mopeder. Forsla inte bort cyklar. Subvention­era el-bilar. Jobba för en spårtrafik som fungerar till ett rimligt pris.

En miljövänli­g livsstil uppmuntras inte.

 ??  ?? RUSNINGSTR­AFIK. För krångligt att resa miljövänli­gt i stan, tycker insändarsk­ribenten.
RUSNINGSTR­AFIK. För krångligt att resa miljövänli­gt i stan, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden