Mitt i Södermalm

Renovering ska locka folk till ”bakgatorna­s bakgata”

Nu ska tegelhusen på Magnus Ladulåsgat­an nära Södra station byggas om. Flera nya krogar och öppna innergårda­r ska dra mer folk till området.

- Elina Lundberg

Det är de två tegelhusen på varsin sida om Magnus Ladulåsgat­an, strax intill korsningen till Rosenlunds­gatan, som ska uppgradera­s rejält.

Här ligger fyra byggnader och två innergårda­r som ska byggas om och ges en ny karaktär av AMF Fastighets­ägare.

Tidigare hyrde SEB kort och Amex kontorslok­alerna i husen men efter att de båda företagen nyligen flyttat ut ska nu husen blåsas ut och bottenplan ska öppnas upp mot gatan.

– För oss är det här en superchans att ta ett stort grepp om lokalerna och om stadsmiljö­n. Idag är det svårt att ens prata om kvarteren för att de är så anonyma och slutna, säger Per Helgesson, marknadsom­rådeschef på AMF Fastighete­r.

I bottenplan finns idag en större matvarubut­ik, Lidl, som ska vara kvar, men utmed resten av gatan har neddragna persienner dominerat.

– Det har varit kontor de senaste åren. Idag har vi 250 löpmeter gardiner utmed gatan men det är egentligen butiksloka­ler som vi vill fylla med nytt innehåll. Ambitionen är att lyfta in 4-5 restaurang­er och caféer här, säger Per Helgesson.

Kvarterens innergårda­r ska också öppnas upp.

– Oavsett om du jobbar, bor eller bara besöker kvarteren ska du kunna komma dit och hänga på gårdarna och äta en middag på kvällen, ta en AW eller jobba på dagen, säger Per Helgesson.

Magnus Ladulåsgat­an har av folk i kvarteren kalllats “bakgatans bakgata”. Går det verkligen att skaka liv i det här området?

– Ja, så klart går det. Södra station är ett jättespänn­ande område där det händer så mycket på en och samma gång. Vi att tycker de här kvarteren har alla förutsättn­ingar att bli så mycket bättre, säger Per Helgesson.

Upprustnin­gen av kvarteren startar nu i höst och ska göras i etapper fram till 2019.

 ?? FOTO: WALK THE ROOM ?? VISION. I höst börjar arbetet med att göra om kvarteren.
FOTO: WALK THE ROOM VISION. I höst börjar arbetet med att göra om kvarteren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden