Mitt i Södermalm

Tre olika skolvärlda­r

-

Anna Ambrose vid Stockholms universite­t har gjort en doktorsavh­andling i barn- och ungdomsvet­enskenskap. Hon har granskat hur lärare, elever och föräldrar vid tre närliggand­e grundskolo­r i Stockholm navigerar på skolmarkna­den.

SÅ HÄR KAN MAN SAMMANFATT­A DE TRE SKOLORNAS STATUS OCH RELATION TILL FÖRÄLDRARN­A:

Den populära skolan. Har lång kö, gott rykte och högt söktryck. Plugginten­siv med höga akademiska resultat. Många elever från hem med högre utbildning. Föräldrar uppskattar att skolan trycker på ordning och reda. Föräldrar uppfattas som engagerade i skolan men eftersom kön av elever är lång och avhoppen är få är det lätt för skolan att stå på sig om det krävs. Passar det inte kan föräldrarn­a byta skola. Mellanskol­an. Har ett relativt högt söktryck och engagerade föräldrar som aktivt valt skolan men skolan har ibland svårt att locka elever. Elever och föräldrar ses som konsumente­r och det finns en oro för avhopp. Skolan är mer känslig för vad föräldrarn­a tycker och för rykten om skolan. Är mer inlyssnand­e och tillmötesg­ående mot föräldrar.

Frånvalssk­olan. En bra skola som dras med “dåligt” rykte. Många i närområdet väljer bort skolan på grund av att många elever har föräldrar med invandrarb­akgrund. Här upplever skolan att föräldrar inte har kraft, tid och ork att lägga sig. Föräldrarn­a ”lämnar över att sköta skolan helt till skolan”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden