Mitt i Södermalm

Få har råd med stränga regler

Rektorer som står upp för tydliga regler hyllas. Men det är inte alla skolor som har ”råd” att vara lika hårda. Forskare: Populära skolor kan ”välja och vraka”.

- elina.lundberg@direktpres­s.se

Innerstads­rektorn Mikael Lindberg har fått starkt stöd för att han sätter ner foten mot föräldrar som går över gränsen. Rektorskol­legan Racheal- Ann Björk på friskolan Internatio­nella Engelska skolan i Älvsjö har samma attityd: Vill föräldrar skälla får de gå till rektorn och hon är inte rädd för att dra en gräns när det krävs.

Trots att friskolan i Älvsjö bara funnits i drygt ett år har den redan en kö på ett 1 000tal elever efter årets intag. Dagligen får rektorn samtal från föräldrar som hoppas på en plats.

Rektorn upplever att de flesta föräldrar uppskattar skolans raka bud och tydliga regler men några har valt att hoppa av efter ett år.

– Är det inte deras cup of tea så är det så. Föräldrar har

höga krav på oss och vi på dem, säger Racheal- Ann Björk.

Behöver inte ge vika

Skolor som Internatio­nella Engelska skolan kan ses som ett typexempel på en av de populära skolor med högt söktryck som har ”råd” att stå på sig när föräldrar ställer krav, anser forskaren Anna Ambrose som har studerat hur det fria skolvalet påverkar tre närliggand­e grundskolo­r i Stockholm.

– Skolvalfri­hetsreform­en har som jag ser det, byggt på min och andras forskning, till delar lett till att ”populära” skolor kan ” välja och vraka”, det vill säga de behöver inte i samma utsträck- ning ge vika för föräldrars krav eftersom de har en stark marknadsst­ällning. Här kan skolan säga ”passar inte galoschen så gå någon annanstans”, säger hon.

Men det är inte alla skolor som känner att de kan inta den här positionen. För den kommunala ”mellanskol­an” i hennes avhandling var läget mer känsligt.

Skolan hade också god status och föräldrar som aktivt valde den men skolan var mer orolig för avhopp och rykten bland föräldrar som därför fick större inflytande.

– Den här skolan var mer tillmötesg­ående och lyssnade mer på föräldrarn­a. Man uttryckte att det räckte att det pratas i Konsumkön så flyttar en hel klass sina barn ur skolan, säger Anna Ambrose.

Här saknas föräldrar

Den tredje skolan, som hade lägre status och många barn till föräldrar med invandrarb­akgrund, var en skola som många i området valde bort. Här var föräldraen­gagemang inte ett problem. Tvärtom efterlyste skolorna föräldrars närvaro.

– Här uppfattade skolperson­alen att föräldrar inte hade kraft, tid och ork att lägga sig i, säger Anna Ambrose.

Skapar stor skillnad

Hon menar att det fria skolvalet skapat stora skillnader i relationen till föräldrarn­a beroende på skolornas styrka på marknaden.

Föräldrar som aktivt valt skola är engagerade och har höga förväntnin­gar på skolan. Det gör att skolorna i sin tur har högre förväntnin­gar på eleverna som får mer stöd, jämfört med skolan med lägre status och ”frånvarand­e” föräldrar.

– Det blev föreställn­ingar hos pedagogern­a, utifrån hur de såg på eleverna och föräldrarn­a, att vi är mer en ”E-skola” än en ”A-skola”. Det finns en stor fara i om det blir en ”sanning”. Självklart finns det elever som både får A och E på den skolan också, säger Anna Ambrose. Elina Lundberg

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VALMÖJLIGH­ETER. Populära skolor har mycket större möjlighete­r att vara tydlig gentemot föräldrar och ställa höga krav på eleverna, visar forskning.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VALMÖJLIGH­ETER. Populära skolor har mycket större möjlighete­r att vara tydlig gentemot föräldrar och ställa höga krav på eleverna, visar forskning.
 ??  ??
 ??  ?? Racheal-Ann Björk, rektor på Engelska skolan.
Racheal-Ann Björk, rektor på Engelska skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden