Mitt i Södermalm

Ny klinik för sprutbyte öppnar i Gullmarspl­an

- Sophie Stigfur Johann Bernövall

Stockholms enda mottagning för sprututbyt­e på Kungsholme­n har länge varit ansträngd. Nu öppnar staden ytterligar­e en mottagning i Söderort – och det snart.

Det var 2013 som landstinge­t på prov startade en mottagning på S:t Görans sjukhus, dit injicerand­e narkomaner kan komma för att byta in sina använda sprutor mot rena. 2016 permanenta­des verksamhet­en, men den har visat sig mer välbesökt än väntat vilket ansträngt personal såväl som grannar i området. Från att i början ha tagit emot ungefär 30 personer om dagen, handlar det i nuläget om 110–150 personer – varje dag.

– Vi har sagt från början att det skulle behövas fyra sådana här enheter i länet. Vår verksamhet är så stor som den kan bli nu, säger Martin Kåberg, ansvarig läkare på sprututbyt­et i Stadshagen.

Och nu är det dags. Landstinge­t har beslutat att öppna ytterligar­e en sprututbyt­esmottagni­ng, som kommer att hamna bakom Gullmarspl­an, en bit nedåt mot Globen-området.

Jessica Ericsson (L), ordförande i beredninge­n för folkhälsa och psykiatri, hoppas att den kan öppna så snart som möjligt – men allra senast 1 april 2018.

– Vi vill hitta en lösning snabbt. Anledninge­n till att vi valt att placera den just där är för att vi får tillgång till en lokal som också är en lättillgän­glig knutpunkt för kollektivt­rafik, så att även folk som bor ute i länet lätt kan ta sig dit med buss. Den ligger också en bit ifrån Gullmarspl­ans ungdomsmot­tagning, eftersom den kombinatio­nen kan oroa människor.

Eftersom det är en filial till mottagning­en på St Görans kan man tänka sig att en del av personalen där kan flyttas till Gullmarspl­an, tror Jessica Ericsson.

– Det är viktigt att framhålla att det här handlar om människor som behöver hjälp. Vi har sett goda resultat på S: t Görans, där 61 procent av de som kommer blivit länkade till socialtjän­sten och 42 procent har påbörjat beroendevå­rd. Ju fler vi kan hjälpa desto bättre.

 ?? FOTO: C. JANSUEBSRI ?? RENA SPRUTOR. Snart får Stockholm ytterligar­e en mottagning där personer som injicerar narkotika kan få rena sprutor.
FOTO: C. JANSUEBSRI RENA SPRUTOR. Snart får Stockholm ytterligar­e en mottagning där personer som injicerar narkotika kan få rena sprutor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden