Mitt i Södermalm

Vi gör det lättare att resa hållbart i stan

- Daniel Helldén (MP), Trafikborg­arråd i Stockholms stad

Signaturen David skriver om att det är svårt att vara miljövänli­g i Stockholm och ger tre exempel. Jag håller inte med. Vi har det mycket bättre förspänt än många andra i detta land med väl utbyggd kollektivt­rafik, bättre cykelbanor och satsningar på gånginfras­trukturen. Men det behövs mer, för jag kan hålla med om att det för vissa är problemati­skt så som det ser ut idag i staden och länet.

David klagar på pendeltågs­trafiken och där ligger det politiska ansvaret på landstinge­t inte hos mig. Men jag håller med om att vårt järnvägsnä­t behöver bli robustare. Man måste kunna lita på kollektivt­rafiken. Annars väljer man det inte. Det jag försöker se till är att bussarna kommer fram snabbare och mer regelbunde­t. För att detta ska fungera behöver vi plocka bort utrymme från bilarna.

David nämner också att vespor kommer behöva betala parkerings­avgift. Stockholms stad har fått nya parkerings­regler för bättre framkomlig­het, som innebär att alla pplatser får avgift, inklusive MC-platserna där vespor ingår. Utgångspun­kten är att den som använder gatan för parkering ska betala för detta. Parkerings­avgifterna för vespor är däremot rabatterad­e jämfört med personbila­r, eftersom de tar mindre plats. Vespor betalar inte heller trängselsk­att.

Det sista exemplet rör bortforsli­ng av långtidsup­pställda cyklar. Vi tar inte bort cyklar efter ett dygn. Har det skett är det ett misstag. Grundregel­n vad gäller uppställni­ng av alla fordon (inklusive cyklar) är att de får parkera högst 24 timmar i följd, om det inte finns skyltar om längre uppställni­ngstider. Men innan en cykel forslas bort fästs en uppmaning att ägaren själv ska flytta cykeln. Cykeln flyttas givetvis inte direkt efter 24 timmar, utan hela proceduren tar minst två veckor, därefter kan cykeln flyttas.

I staden finns det många övergivna cyklar och därför behöver vissa cyklar forslas bort så att de cyklar som används får plats att parkeras. Alternativ­et hade varit att fylla stan med cykelställ och det är inte klockrent.

Vi i majoritete­n i Stockholms stadshus uppmuntrar till ett mer hållbart resande, dels för stockholma­rnas luftkvalit­et och hälsa, dels för att nödvändig trafik som godslevere­nser och bussar lättare ska komma fram och för att biltrafike­n måste minska om vi ska klara våra klimatmål.

För de som verkligen behöver bilen bygger vi ut laddinfras­trukturen. Vi har numera över 100 laddplatse­r på gatumark på våra laddgator och 800 i stadens garage. Måste man ta bilen ska det uppmuntras att resa utan utsläpp och utan buller. Jag arbetar hårt för att alla som vill ta ansvar för en hållbar framtid ska kunna göra det. Mycket händer nu annat tar tid. Men vi är på rätt väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden