Mitt i Södermalm

De vill rädda Riddarfjär­dslinjen

- Per Brandt per. brandt@direktpres­s.se

Rädda Riddarfjär­dslinjen! Det vill ett nystartat nätverk av trogna resenärer. I ryggen har de ny statistik som visar att antalet personer som åker med båten ökar.

Förra året tog landstinge­t beslut om att lägga ner pendelbåtl­injen 85 vid årsskiftet 2018/2019. Orsak? För få åkte enligt dem. Fel, fel, fel, fel menar ett gäng resenärer som nu startat ”Nätverket för att bevara och utveckla Riddarfjär­dslinjen, Linje 85”.

De menar att beslutat att lägga ner linjen vid togs för snabbt och med fel underlag, främst från första året då få kände till linjen. Nätverket hänvisar till uppgifter från Strömma som visar att linjen har haft cirka 20 000 fler resenärer i år, vilket även statistik från landstinge­t bekräftar.

I år har 137 673 personer åkt med linjen hittills, det är nästan lika många som åkte under hela förra året. Och enligt en uppskattni­ng från Strömma kommer cirka 170 000 personer ha tagit båten när året summeras.

– Och vi ser mycket förbättrin­gar som man kan göra för att öka resandet ännu mer. Det finns till exempel inga väderskydd eller möjlighet att köpa biljetter i anslutning till hållplatse­rna, säger Martin Axhamre på nätverket.

Kräver permanent linje

Nätverket har nu startat en dagsfärsk Facebook-sida för sitt upprop och ska uppvakta politikern­a.

De kräver nu att landstinge­t, tillsamman­s med staden tar fram en ny utredning, och att man fattar nytt beslut om att göra linjen permanent.

– Givet att trafiken nu ökar, allt fler känner till linjen och att alla som åker är jätteposit­iva vore det helt galet att avbryta nu. Vi tror att linjen kan göra succé om man gör den permanent med förbättrin­gar, säger han.

I år har linjen även trafi- kerat Riddarholm­en.

Men den nya stationen är bara en del i resenärsök­ningen. Enligt Strömma beror ökningen också på att fler känner till linjen nu. Båtbolaget hoppas också att landstinge­t ska ändra sig och skulle gärna se fler stationer.

– Färjan fyller en trafikuppg­ift och den ökningen vi ser gör att de kanske borde ompröva sitt beslut. Nu går färjan inte till optimala hållplatsl­ägen, skulle den till exempel gå till Gamla stan så skulle det vara en fantastisk­t bra omstigning­smöjlighet, säger Peter Henricson, affärsområ­deschef på Strömma.

Gustav Hemming ( C), miljö-, skärgårds- och regionplan­eringsland­stingsråd, gläds åt engagemang­et men menar att resenärsök­ningen inte är tillräckli­g för att rädda linjen – just nu i alla fall.

– Även med de här nya siffrorna motiverar inte antalet resande prislappen. Skulle vi fortsätta att se en kraftig ökning under hösten så får vi se vad vi drar för slutsatser av det. Men det är en kostnadsfr­åga. I dagsläget är det en trafik som inte går att motivera, säger han.

Den ökningen vi ser gör att de kanske borde ompröva sitt beslut.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TAR STRID. Ett nätverk och upprop har startats för att rädda pendelbåts­linje 85 som ska läggas ner vid årsskiftet.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TAR STRID. Ett nätverk och upprop har startats för att rädda pendelbåts­linje 85 som ska läggas ner vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden