Mitt i Södermalm

Megaintres­se för bastun vid Tanto

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Succén med den offentliga bastun vid Årstaviken fortsätter att växa. När föreningen öppnade upp för nya medlemmar tog platserna slut – på fyra minuter.

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan Ingrid Silléns vision om en vedeldad bastu vid Årstaviken blev verklighet.

Tantobastu­n är ett i en lång rad av medborgarf­örslag som Södermalms­borna själva skickat in under åren, och något som lyfts som särskilt lyckat av Södermalms stadsdelsn­ämnd.

Bastun drivs av Tanto bastufören­ing, som i dag har 450 medlemmar. Som medlem har man möjlighet att själv boka tid i bastun.

4 minuter, 77 ansökninga­r

När föreningen öppnade upp för ytterligar­e 50 nya medlemmar hann hela 77 ansökninga­r komma in på mindre än fyra minuter. Tyvärr kunde inte alla erbjudas plats, men de som var sent ute ska ej misströsta för det.

Föreningen anordnar också ”öppna kvällar” där vem som helst kan anmäla sitt intresse. Dessa annonseras ut i Facebookgr­uppen Tanto Bastu offentlig – som har 3 000 medlemmar.

Med tanke på sin kapacitet, bara 14 personer får plats i taget, har bastun rönt stor uppmärksam­het och inte enbart i lokalpress­en. När italienska MTV skulle ” göra Stockholm” var Tanto-bastun en självklar punkt på listan.

”Är som en familj”

När Södermalms­nytt besökte bastun i december sa bastuvärde­n Lennart Kjörling att bastun var ett bra sätt att möta nya vänner.

– Man kommer hit som ett oskrivet blad, människor i olika åldrar med olika bakgrund. Här inne kan vi prata om allt möjligt, det är som en hel akademi. Vi är som en familj som bara växer, vi hade aldrig lärt känna varandra om det inte vore för det här.

Trots uppståndel­sen och det växande medlemsant­alet var bastugänge­t då inte oroliga för att de ska växa ur den lilla hytten.

– Nej då, det är väl bara att bygga en bastu till, sa Hannes Dernehl innan han kastade sig ned i vattnet.

Egen bastu nästa år

Några som vill göra just det är Årsta bastugrupp, en Facebook-grupp med över 500 medlemmar som jobbar för att få en egen bastu vid sin sida om Årstaviken – inspirerad av succén på andra sidan vattnet.

Årstabergs­borna Henrik Gustafsson och Elizabeth Soares Gustafsson, som startat gruppen, har låtit ta fram en visionsski­ss och hoppas att Årstaborna ska kunna njuta av en egen bastu inom ett år.

– Det behövs fler mötesplats­er, och nere vid vattnet är det bra om det händer saker så att det känns levande och välkomnand­e, säger Henrik Gustafsson.

Det behövs fler mötesplats­er, och vid vattnet är det bra om det händer saker så att det känns levande och välkomnand­e.

 ?? FOTO: LINDA GREN OCH MAX BYSTRÖM ?? POPPIS. Sedan bastun vid Tanto öppnade 2016 har intresset bara ökat och ökat. Lennart Kjörling med ved, Hannes Dernehl i dörren.
FOTO: LINDA GREN OCH MAX BYSTRÖM POPPIS. Sedan bastun vid Tanto öppnade 2016 har intresset bara ökat och ökat. Lennart Kjörling med ved, Hannes Dernehl i dörren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden