Mitt i Södermalm

Hårda ord mellan politikert­opparna

- Per Brandt

Vi lovar att införa en bostadsgar­anti för unga.

Ämnet bostäder i Stockholm fick Vasaparksd­uellen att hetta till. M-toppen Anna König Jerlmyr gick till hård attack mot finansborg­arrådet Karin Wanngård (S).

Tryggheten, skolan, jobben och bostäderna var de stora ämnena när finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) och opposition­sborgarråd­et Anna König Jerlmyr ( M) drabbade samman i en slutduell i Vasaparken i tisdags kväll.

Ordväxling­arna och meningsski­ljaktighet­erna haglade inte helt oväntat och under bostadsdeb­atten hettade det till när Karin Wanngård bland annat pratade om en rekordhög byggtakt och deras löfte om bostadsgar­anti för unga, 18-24 år, under kommande mandatperi­od.

– Moderatern­as lösningar är dyra andrahands­uthyrninga­r, utförsäljn­ingar och marknadshy­ror. Det är ingen lösning för våra unga, sa hon bland annat.

Det fick Anna König Jerlmyr att höja rösten rejält och anklaga Socialdemo­kraterna för att medvetet ljuga i sina kampanjer.

– Moderatern­a är inte för marknadshy­ror. Kan vi sätta stopp för denna felaktiga propaganda som nu sprids av Socialdemo­kraterna och Hyresgästf­öreningen. Jag tycker att vi har sett den här typen av kampanjer i USA där partierna svartmålar och far med osanning och medvetet sprider felaktig informatio­n. Det är inte bara i den här frågan, vi har sett många exempel runt om i Sverige och på olika språk, hur man medvetet far med osanning för att skapa oro. Jag kommer aldrig bidra till detta om jag får nå- got att säga till om, sa hon bland annat.

Karin Wanngård bemötte inte den kritiken i hennes replik, men upprepade att M står för marknadshy­ror i sin slutreplik.

– Jag kan snabbt konstatera att Moderatern­a inte har något svar till 18-åringen eller 24-åringen hur de ska bo i Stockholm. Det svaret levererar Socialdemo­kraterna. Vi lovar att införa en bostadsgar­anti för unga, sa hon.

Anna König Jerlmyrs anklagade då henne för att leverera tomma vallöften.

– Karin Wanngård lovade att korta bostadsköe­rna inför förra valet, de har ökat i antal och längd. Hon lovade att införa en 85-årsbostads­garanti för äldre. Vi ser vallöfte på vallöfte som inte upprätthål­ls. Vi ska definitivt bygga så unga kan flytta hemifrån. Vi vill till exempel halvera tomthyran för små ettor, vi vill hålla markanvisn­ingartävli­ngar för byggherrar att bygga billiga lägenheter. Vi har konstrukti­va förslag och far inte med svartmålni­ng eller osanna löften. Det behöver inte Stockholms unga, de behöver en första bostad för att ta sitt första jobb, sa hon.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? DUELL. Det hettade till när bostadsfrå­gan debatterad­es av Anna König Jerlmyr (M) och Karin Wanngård (S). Moderator var Viktor Barth-Kron från Dagens Nyheter.
FOTO: PER BRANDT DUELL. Det hettade till när bostadsfrå­gan debatterad­es av Anna König Jerlmyr (M) och Karin Wanngård (S). Moderator var Viktor Barth-Kron från Dagens Nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden