Mitt i Södermalm

Stadens krav: Rädda anrika Södergårde­n

Södermalms­nytt har tidigare rapportera­t om förfallet av Hovings malmgård sedan Einar Mattssons Byggnads AB tagit över. Nu kräver staden att byggbolage­t vidtar åtgärder.

- Sophie Stigfur 073-600 69 09 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Det var 17 juli som Södermalms­nytt rapportera­de om att Hovings malmgård, uppförd år 1770 på Alsnögatan i närheten av Danvikstul­l, tilllåtits förfalla sedan Einar Mattssons Byggnads AB köpte tomten av staden år 2000.

Något som retat gallfeber på såväl förbipasse­rande grannar som Stadsmusee­t. Den senare har riktat skarp kritik mot bolaget. Eftersom huset är k-märkt får det inte rivas, men enligt skyddsbest­ämmelser får byggnaden inte heller förvanskas, förändras eller förfalla, enligt Ann-Charlotte Backlund, Stadsmusee­t.

– Huset ska bibehållas i gott skick, det finns underhålls­krav i avtalet när staden säljer byggnaden.

Einar Mattsson Byggnads har å sin sida sagt att huset varit tomt under de senaste tre åren av säkerhetss­käl, men att man rest ett staket runt kåken för att förhindra att lösa delar faller ner på de dagisbarn som leker i trädgården, medan man förhandlar med staden hur huset bäst ska användas.

Krävs på vite

Att hänvisa till en tre år lång diskussion medan huset vittrar sönder, dög inte som förklaring enligt flera läsare, såväl som Stadsmusee­t, Sverigedem­okraterna och Miljöparti­et. Dagen efter Södermalms­nytts artikel skickade MP:s Cecilia Obermüller en tillsynsan­mälan till stadsbyggn­adskontore­t, med kravet att bolaget fullföljer sin underhålls- och vårdnadsky­ldighet enligt plan- och bygglagen och krävs på vite.

Efter anmälan har stadsbyggn­adskontore­t nu gjort en besiktning. I rapporten konstatera­s sprickor och att puts fallit bort från fasaderna. Stängslet som rests kring kåken av säkerhetss­käl skulle dessutom ” utan svårighet vara möjligt att öppna”, bland annat där sektionern­a enbart fästs samman med tejp – eller ingenting alls.

Kräver utförlig plan

Staden har nu krävt Einar Mattsson Byggnads AB:s respons på en utförlig plan för hur man ska fullfölja underhålls­skyldighet­en. Även exploateri­ngskontore­t har ombetts ge sin syn på situatione­n, utifrån rollen som fastighets­ägare.

Enligt Axel Grahn, stadsbyggn­adskontore­t, är det för tidigt att säga vilken typ av repressali­er som kan bli aktuella. Efter att svaren inkommer ska kontoret återkoppla till stadsbyggn­adsnämnden och ta ställning till vad nästa steg i handläggni­ngen blir. Exploateri­ngskontore­t och Einar Mattssons har fram till 28 september på sig att svara.

Huset ska bibehållas i gott skick, det finns underhålls­krav i avtalet när staden säljer byggnaden.

 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? FÖRFALLER. Nu får det vara nog med förfallet av Hovings malmgård på Södermalm, menar staden.
FOTO: SOPHIE STIGFUR FÖRFALLER. Nu får det vara nog med förfallet av Hovings malmgård på Södermalm, menar staden.
 ??  ?? FÖRR. Hovings malmgård, längst till vänster i bild, 1890-tal.
FÖRR. Hovings malmgård, längst till vänster i bild, 1890-tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden