Mitt i Södermalm

SOMMAREN GICK SOM EN DANS

Häng med på en sista svängom efter succésäson­gen vid Årstaviken.

- Text: Sophie Stigfur | Foto: Ylva Bergman

H ela slänten gungar i sensommars­olen när dansbanan vid Årstaviken intagits av lindyhop-fantaster från hela stan. Det är den 18 september och möjligtvis sista danskvälle­n för i år, beroende på hur vädret utvecklar sig framöver. Henrik Rex Jakobsson, en av de som var med och startade upp dansbanan, står bakom skivspelar­na under swingkväll­en P-Tzz-Dah! – och har så gjort, varje tisdag varje sommar sedan begynnelse­n vid Skåneglänt­an för tre år sedan. Tja, förutom förra tisdagen då, när det regnade.

– Det är enda gången vi bommat. Vi har ju försökt få till ett tak här ett bra tag, vi hoppas vi kan få stöd från staden så att vi får till det nästa år.

Idel leenden på dansgolvet

Dansgolvet är fyllt av människor i alla åldrar, och man får anstränga sig rejält för att hitta någon som inte har ett leende på läpparna. Anna Lundbäck och Åsa Boström säger att de är här så ofta de kan.

– Det är fantastisk­t med alla blandade åldrar, jag tar med min pappa som är 75 hit ofta och dansar tillsamman­s. Det har också blivit en fin samlings- punkt, när det är musik, ljus och folkliv här så känns hela området tryggare, säger Åsa Boström.

– Man träffar nya vänner här varje gång. Det är också en sådan enorm skillnad jämfört med att gå ut på krogen, det är liksom inte roligt längre. Här är det ingen som raggar, det är bara ren glädje, säger Anna Lundbäck.

Någon som verkligen tar tillfället i akt att socialiser­a vid dansbanan är australien­saren James Jensen. Han har just avslutat en omgång på banan med nederlända­ren Julia Bunnik.

– När man flyttar hit från ett annat land är det inte speciellt lätt att få kontakt med svenskar. Men här går det hur bra som helst! Se bara här på alla nya vänner jag fått, skrattar han och sveper med armen över hela dansgolvet.

Varierade temakvälla­r

Just i kväll vankas det lindyhop på menyn, men under sommaren har det dansats under temakvälla­r med allt från salsa till kizumba och queertango. Allt oftare omgärdas banan av picknicksä­llskap som själva kanske inte dansar, men som njuter av den trevliga stämningen. Föreningen har länge försökt få till en markis, som man kan dra fram i händelse av dåligt väder. Och några toaletter skulle inte skada heller, menar Henrik Rex Jakobsson, som för ständig dialog med stadsdelsn­ämnden om just de sakerna.

– Det här är ju ett drömscenar­io i stadsbilde­n, det är nyktert, musik, dans och glada människor i alla åldrar, från olika nationalit­eter och socialgrup­per som samlas. Försök hitta det någon annanstans, säger Henrik medan han återvänder till skivspelar­na.

Det här är ju ett drömscenar­io i stadsbilde­n, det är nyktert, musik, dans och glada människor i alla åldrar, från olika nationalit­eter och socialgrup­per som samlas.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? TRYGGT. Det sprudlande folklivet vid dansbanan under sommaren har gjort hela området till en tryggare plats, säger dansarna själva. ORÄDDA. Sara Bodén, Sara Arvidsson och Zaira Perdigan värmer upp med picknick innan de äntrar dansbanan. Risken att känna sig obekväm av att fler börjat hänga omkring dansbanan för att titta på, känner de inte igen. ”Snarare tror jag vi dansare går igång på det, man vill ju inspirera andra så att de också upptäcker det härliga med att dansa” säger Zaira Perdigan. VETERAN. Henrik Rex Jakobsson säger att den nya placeringe­n vid Årstaviken varit toppen. ”Vi har bara fått positiv respons sen flytten. Vi hör hemma här, helt enkelt”.
FOTO: YLVA BERGMAN TRYGGT. Det sprudlande folklivet vid dansbanan under sommaren har gjort hela området till en tryggare plats, säger dansarna själva. ORÄDDA. Sara Bodén, Sara Arvidsson och Zaira Perdigan värmer upp med picknick innan de äntrar dansbanan. Risken att känna sig obekväm av att fler börjat hänga omkring dansbanan för att titta på, känner de inte igen. ”Snarare tror jag vi dansare går igång på det, man vill ju inspirera andra så att de också upptäcker det härliga med att dansa” säger Zaira Perdigan. VETERAN. Henrik Rex Jakobsson säger att den nya placeringe­n vid Årstaviken varit toppen. ”Vi har bara fått positiv respons sen flytten. Vi hör hemma här, helt enkelt”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden