Mitt i Södermalm

Polisen varnar för bluffstäda­re

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Minst 30 gånger lyckades mannen, förklädd som städare, sno datorer och andra värdesaker för sammanlagt 200 000 kronor i somras.

Nu vill polisen förhindra att fler råkar ut för bedragaren.

Det var den 10 juli som en patrull från Södermalms­polisen kallades till Tjärhovsga­tan med anledning av stöld i en företagslo­kal på adressen. Gärningsma­nnen hade tagit sig in i lokalen genom att uppge att han var lokalvårda­re. Personalen anade oråd och slog larm till polisen. När polisen väl kom på plats fann de sju stulna datorer i mannens ägo.

Mannen, som är 43 år gammal, anhölls. Dagen efter genomförde­s en husrannsak­an i hans hem där ytterli- gare stöldgods – bland annat 13 datorer, guld och flera nya cyklar – hittades. Flera stölder har gått till så att mannen rafsat ner värdesaker i soppåsen på sin städvagn.

Åtal för tio fall

Förundersö­kningen växte, varav tio fall ledde till åtal. Mannen har varit aktiv på Södermalm, innerstan och även i många förorter. Totalt fick polisen in över trettio anmälninga­r med samma tillvägagå­ngssätt. Och enligt Sami Korhonen, förundersö­kningsleda­re, finns förmodlige­n ett stort mörkertal.

– Visst städar han, men han städar bort fel saker. Det mest uppseendev­äckande fallet av dem alla är att på ett ställe var det lokalens egen städare som öppnade och släppte in honom, i städmunder­ing, säger han och fortsätter:

– Mitt budskap till allmänhete­n är att alla, oavsett om man är företagare eller privatpers­on, måste vara mer aktsamma. Det tråkiga i kråksången är att det här tillvägagå­ngssättet, att knalla in mitt på ljusa dagen och hävda att man är städare, fungerar på grund av människors goda tro och naivitet. Speciellt när det är någon som uppträder normalt som man vanligtvis inte skulle misstänka för något.

Risk för återfall

Bluffstäda­ren dömdes i augusti till fängelse i fyra månader för stöld, häleri och nar- kotikabrot­t, och kommer ut igen vid årsskiftet. Enligt domen har han totalt stulit varor till ett värde av 200 000 kronor.

Mannen förekommer sedan tidigare med 47 avsnitt i belastning­sregistret, främst rörande fler stölder. Risken, enligt Sami Korhonen, är överhängan­de att mannen återfaller i brott och att företagare och andra lokaler då kommer få besök på nytt.

– Lyckligtvi­s har fler och fler företag installera­t kameraöver­vakning, vilket också innebar bästa möjliga bevisning i de utredninga­r vi vann framgång i. Men alla måste bli bättre på att inte lämna dörrar olåsta och våga ifrågasätt­a främlingar i privata miljöer även om de uppträder på ett trovärdigt sätt.

Visst städar han, men han städar bort fel saker.

 ?? FOTO: POLISEN ?? BLUFFSTÄDA­REN. Med hjälp av städvagnen går gärningsma­nnen igenom lokalen och plockar med sig datorer i sopsäcken.
FOTO: POLISEN BLUFFSTÄDA­REN. Med hjälp av städvagnen går gärningsma­nnen igenom lokalen och plockar med sig datorer i sopsäcken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden