Mitt i Södermalm

Valets förlorare – ändå handlar allt om Helldén

- Prata med mig! hampus.jarnlo @direktpres­s.se

Isöndags utsågs trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) till Stockholms läns cykelhjält­e när naturskydd­sföreninge­n arrangerad­e Cykelkarne­valen under den bilfria dagen i City. Det mest överraskan­de med det var väl att Helldén själv inte var på plats för att ta emot priset.

Det finns nog få politiker i det här landet som klippt fler band, avtäckt fler trafikskyl­tar eller målat fler övergångss­tällen de senaste fyra åren. Kort sagt: Daniel Helldén älskar att synas. Och trots att många älskar att hata honom för att han tar bilutrymme och ger det till cyklister och fotgängare, tycks uppmärksam­heten bara göda varumärket Helldén.

När vi i våras ställde frågan till drygt 700 stockholma­re om de känner till någon politiker i Stockholm blev Helldén ohotad etta. Miljöparti­et backade med nästan 6 procentenh­eter till 8,4 procent i valet i Stockholms stad. Men väldigt lite i eftervalsd­ebatten har handlat om MP:s dåliga resultat. Desto mer har handlat om – just det – Daniel Helldén.

Först var finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) ute och vevade om att han förhandlad­e med Moderatern­a. Något som tillbakavi­sades av Helldén själv. Sedan bekräftade allianspar­tierna – ett efter ett – att de vill styra staden med MP.

Helldén själv då? För ovanlighet­ens skull har han varit tyst. I stället var det en anonym MP-källa som i DN avslöjade att MP tänker nobba Alliansen och i stället siktat in sig på att minoritets­styra staden med S, C och L – vilket nog skulle vara ett drömscenar­io för en fullständi­gt knäpptyst Karin Wanngård.

Om det stämmer kan en av valets stora förlorare, Daniel Helldén, ha snott vågmästarr­ollen från SD och kan nu i lugn och ro välja vem han vill regera med.

 ?? HAMPUS JARNLO Nyhetschef ??
HAMPUS JARNLO Nyhetschef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden