Mitt i Södermalm

Båt på Söder sjönk – oförklarli­gt

- Sophie Stigfur

MS Stjärnfors i Norra Hammarbyha­mnen låg under ytan i tre veckor.

Men efter att båten lyfts upp och inspektera­s, är det en glad båtägare som nu konstatera­r att den kommer klara sig.

Det var den 22 augusti som den 23 meter långa fritidsbåt­en MS Stjärnfors vid kajen i Norra Hammarbyha­mnen försvann under ytan. Vad som hade hänt var det ingen som visste. Stockholms Hamnar placerade senare samma natt ut länsar, för att i största möjliga mån förhindra att dieseln som läckte från båten skulle sprida sig vidare.

Förra veckan restes dock båten upp från botten. Den har nu inspektera­ts av båtägaren Lasse Wendin med vänner, som kan konstatera att båten kommer klara sig – till Lasses stora glädje.

Vännen Mats Wreile, som med ytterligar­e två man är med och hjälper Lasse att få i ordning båten och tillhörand­e pinaler, säger att man fortfarand­e inte kan se något uppenbart skäl till varför skutan sjönk från första början.

– Båten är nydrevad så sent som för två år sen, så botten är det inget fel på. Vi har inte hittat några skador eller läckor överhuvudt­aget. En teori är att någon del av båten som varit torr har öppnat sig men sedan svällt ihop igen eftersom den legat under vatten länge, men det är bara en spekulatio­n.

Räddar motorcykel­n

Några större ingrepp behöver inte göras för att MS Stjärnfors ska återfå sin forna glans. Just nu jobbar man med att få igång motorn, och tappa ur vatten från cylindern på den motorcykel som också fanns ombord. Men i övrigt handlar främst om att båten behöver tvättas. För att göra det krävs högtryckst­vätt, utvändigt såväl som invändigt, något man dock inte får pyssla med i hamnen på grund av miljöskäl.

Båten ska därför flyttas till Skeppsholm­sdockan där man ska få ordning på det sista.

– Det är inga stora åtgärder, även om det tar en jäkla tid. Men i stort sett är det bara lite puts och polering som krävs, säger Mats.

Om allt går som det ska hoppas Lasse att båten är tillbaka i sin fulla prakt vid kajen om ett par veckor.

 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? LYCKAN. Vännen Mats Wreile med båtägaren Lasse Wendin är både glada och lättade över att båten som varit helt täckt av vatten kommer att bli så gott som ny igen.
FOTO: SOPHIE STIGFUR LYCKAN. Vännen Mats Wreile med båtägaren Lasse Wendin är både glada och lättade över att båten som varit helt täckt av vatten kommer att bli så gott som ny igen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MYCKET JOBB. Det pågår febril aktivitet på det forna vraket. Bland annat försöker man också rädda den motorcykel som hängde med ned i djupet.
MYCKET JOBB. Det pågår febril aktivitet på det forna vraket. Bland annat försöker man också rädda den motorcykel som hängde med ned i djupet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden