Mitt i Södermalm

Här läxar barnen i Sjöstan upp vuxna: ”Gör som vi”

- Sophie Stigfur

Sedan projektet Schysst Sjöstad startade har unga i Sjöstan städat bort 5,3 ton skräp. Under årets femårsjubi­leum vill elvaåringa­rna nu skicka med en utmaning.

Det var 2014 som projektet Schysst Sjöstad, ett samarbete mellan Städa Sverige och fastighets­bolaget Fabege, sjösattes.

Det går ut på att skolungdom­ar ägnar en dag varje år åt att städa upp i Hammarby Sjöstad, för att uppmärksam­ma det globala problemet med plast i haven.

I år är det drygt 300 elever från Fryshuset och Kultura- ma som gett sig ut med sopsäckarn­a i högsta hugg.

– Det är jättekul! Och så är det bra för naturen. Jag hoppas vi kan samla in så mycket som möjligt, fast samtidigt hoppas jag inte det eftersom det vore dåligt om det finns så mycket skräp ute, säger Anna Weiland, 11 år.

Linda Karlsson, lärare på Kulturama, berättar att barnen får se sin närmiljö med nya ögon.

– Bara på vägen hit var det någon som utbrast ”åh nej, det ligger en glaskflask­a där!”. I den här åldern funderar och oroas man mycket över världen, det här är ett bra sätt för dem att se att man faktiskt kan göra något åt det, genom att engagera sig praktiskt.

Sedan starten för fem år sedan har 5,3 ton skräp plockats. Jubileet firas genom att ett extra trappsteg installera­ts i fisktrappa­n i Sickla sluss.

Men jubileet kommer också med någonting annat: en uppmaning från barnen till vuxenvärld­en – att följa deras exempel. För om de kan, så kan alla, menar de.

– Jag tror att det är såhär man räddar världen. Det behöver inte vara så svårt. Ensam kan man inte göra så mycket, men om alla hjälps åt så blir det skillnad, säger Jenny Söderholm, 11 år.

 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? UPPMANINGE­N. Jenny Söderholm, Sofia Bergstrand, Anna Weiland och Emenie Regnhamn från årskurs 5 på Kulturama tycker att fler borde göra som dem.
FOTO: SOPHIE STIGFUR UPPMANINGE­N. Jenny Söderholm, Sofia Bergstrand, Anna Weiland och Emenie Regnhamn från årskurs 5 på Kulturama tycker att fler borde göra som dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden