Mitt i Södermalm

Bensinstat­ion vid Ersta får blankt nej av staden

- Sophie Stigfur

Det finns inte en enda bensinmack i drift på Södermalm. Det vill ett företag nu ändra på, genom att återuppliv­a den forna macken vid Ersta. Men beskedet från staden är blankt nej.

Sedan 1920 har det legat en bensinstat­ion på Folkungaga­tan 129, vid Ersta. Shell har drivit macken sedan 60-talet, men la ner verksamhet­en 2013. Bensinstat­ionen har dock fortsatt blivit kvar. Och nu vill kedjan St1 Sverige AB väcka liv i den igen.

I en ansökan till staden vill man starta upp bensinmack­en, samt också få tillåtelse att transporte­ra driv- medel via Folkungaga­tan väster om Londonviad­ukten fram till stationen. Något som trafikkont­oret, i egenskap av remissinst­ans, avråder ifrån.

”Finns närliggand­e”

Trafikkont­oret hänvisar också till att boende på Södermalm redan har flera närliggand­e ställen där man kan tanka i dag, så som Hammarby sjöstad, Globen, Årsta/Västberga, Norr Mälarstran­d och Lindhagens­plan.

Samråd har skett med miljöförva­ltningen, stadsbyggn­adskontore­t och exploateri­ngskontore­t. De sistnämnda är positiva till en återetable­ring av drivmedels­situatione­n, men ”staden finner i en helhetsbed­ömning att det inte är lämpligt”, enligt ett yttrande från trafikkont­oret.

Den nya tunnelbane­stationen i Sofia kommer ha en uppgång nära den gamla macken, Ersta sjukhus ska också få en ny huvudingån­g från Folkungaga­tan. Sammantage­t kommer det redan att vara för mycket folk i rörelse i området anser trafikkont­oret, som också hänvisar till risken att trafiken ökar på gatan ”vilket medför sämre luftkvalit­et och har en negativ inverkan på trafiksäke­rheten”.

 ??  ?? NEJ. Det ska inte bli någon bensinmack på Södermalm igen, anser staden.
NEJ. Det ska inte bli någon bensinmack på Södermalm igen, anser staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden