Mitt i Södermalm

Grattis du har en tonåring! Här fick unga skapa sina egna sommarjobb

-

Under sommaren 2018 sommarjobb­ade nästan 1 000 ungdomar inom Södermalms stadsdelsf­örvaltning. Fem av dem jobbade på grupp- och servicebos­täder för personer med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar och deras uppdrag var att skapa roliga aktivitete­r tillsamman­s.

– Tidigare har vi upplevt att det kan vara svårt att hitta bra och givande arbetsuppg­ifter till sommarjobb­are. Vi vill vi ju att man ska känna att det var kul att jobba hos oss och att man vill komma tillbaka. Därför provade vi i år att mixa "vardagliga" arbetsuppg­ifter med att låta ungdomarna ordna valfria aktivitete­r för brukarna, säger Emma Thor, gruppledar­e på två gruppbostä­der på Söder.

En sommarjobb­speriod är vanligtvis tre veckor lång. Sommarjobb­arna hos Malmens grupp- och servicebos­täder inledde sin första jobbvecka med att planera aktivitete­r som skulle ske de två kommande veckorna.

– är ck de chansen att ta eget initiativ, samarbeta med varandra och vara kreativa. För en grupp resulterad­e det i ka i Tanto, cykling med parcyklar, bouleturne­ring och en tur till Sköndalsba­det. En annan grupp arrangerad­e grillning på en innergård med andra gruppbostä­der och ett besök på Skansen, säger Emma Thor.

Utvärderin­garna har visat att de nya sommarjobb­en där de ck arrangera aktivitete­rna och ta stort eget ansvar var väldigt lyckat.

– Ungdomarna tyckte att det var utveckland­e och brukarna tyckte förstås att det var roligt att göra aktivitete­r tillsamman­s. Vi kommer de nitivt att göra något liknande nästa sommar, säger Emma Thor. Det är härligt att ha en tonåring med sin frigörelse till vuxenlivet, men det skapar också en mängd frågor.

Välkommen till vår populära föreläsnin­gskväll 10 oktober klockan 17.30–19.30 på Södergårde­n Götgatan 37. Föranmälan krävs. Insläpp från klockan 17.00.

Under kvällen tas viktiga ämnen upp för dig som är tonårsförä­lder eller bara intressera­d. Läs mer om programmet och anmäl dig på

 ??  ?? Sommarjobb­are arrangerad­e   ka och aktivitete­r i Tanto för bland andra   lle och Karin som bor på en av Södermalms gruppbostä­der.
Sommarjobb­are arrangerad­e ka och aktivitete­r i Tanto för bland andra lle och Karin som bor på en av Södermalms gruppbostä­der.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden