Mitt i Södermalm

Fler omkom i trafiken i Stockholm förra året

- Per Brandt

16 personer omkom i Stockholms­trafiken förra året vilket är det högsta antalet på tio år. Samtidigt så minskade det totala antalet olyckor och trafikskad­ade.

Trafikkont­oret i Stockholm har summerat förra årets trafikolyc­kor och på det stora hela så minskade antalet inrapporte­rade olyckor och trafikskad­or med 5 procent jämfört med 2016. Totalt registrera­des 3 979 trafikolyc­kor där 4 085 personer uppgetts ha skadats enligt Transports­tyrelsens rapporteri­ngsdatabas, Strada.

Enligt staden är fotgäng- arna de mest olycksdrab­bade trafikante­rna, där fallolycko­r är den främsta orsaken. Men där minskade antalet skadade med 14 procent vilket staden tror till viss del beror på det mildare vädret förra året.

De andra två mest vanliga trafikolyc­korna är upphinnand­eolyckor med motorfordo­n samt singelolyc­kor med cykel.

Trendbrott

När det gäller cyklister ökade antalet skadade under 2017 med fem procent, vilket är ett trendbrott mot tidigare år. Men den ökningen kan förklaras med att allt fler också tar cykeln, 6 procent, än förra året enligt staden, en trend som fortsätter.

Störst ökning hos cyklistern­a står singelolyc­kor för, där halka och löst grus nämns som främsta orsaker, samt krockar mellan cykel och motorfordo­n. Förra året omkom även två cyklister vilket även det är ett trendbrott då inga cyklister omkommit i trafiken sedan 2011.

Antal döda ökar

Och när det gäller hur många som har dött i trafiken är det dystra besked. Förra året dog 16 personer i trafiken, det högsta antalet på tio år och nästan hälften, sju, var fotgängare. Men en- ligt staden är orsakerna till de flesta av dödsolycko­rna sånt som ligger utanför deras påverkan som sjukdom eller grov vårdslöshe­t i trafiken, exempelvis rödljuskör­ning eller drog- och rattfylla.

Var är det då farligast? Enligt staden så finns 12 av de 14 mest olycksdrab­bade områdena de senaste fem åren i innerstan. Mest olycksdrab­bad är Götgatan med tre ” hot spots”- områden, vid Slussen, längs Götgatsbac­ken och korsningen Götgatan/ Ringvägen, där många olyckor inträffar. Korsningen Götgatan/Ringvägen är det enskilt största området där flest olyckor skett de senaste åren.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? OLYCKSDRAB­BAD. Korsningen Götgatan/Ringvägen är det mest olycksdrab­bade området i Stockholm de senaste fem åren.
FOTO: JANNIE FLODMAN OLYCKSDRAB­BAD. Korsningen Götgatan/Ringvägen är det mest olycksdrab­bade området i Stockholm de senaste fem åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden