Mitt i Södermalm

Sista plasket för vattenmuse­et

Tankarna töms. Fiskar, grodor och koraller skeppas iväg till nya hem. Efter 27 år stänger Aquaria på Djurgården. Följ med till det lilla museet som tiden sprang ifrån.

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Sacharias Källdén

L ene, Sören, René och Claus glider graciöst genom det klarblåa vatt net. När någon av stingrocko­rna börjar nere vid botten och snabbt seglar uppåt med magen någon precisions­centimeter från glasrutan, ser det ut som att den stirrar på dig och ler, med de små tänderna väl synliga i ett bisarrt, skelögt grin.

På den torra sidan av det stora akvariet står Emma Alsing Skoog och betraktar kvartetten skyddsling­ar, döpta efter medlemmarn­a i danska popgruppen Aqua.

– Jo, det är klart att jag kommer att sakna gänget. Om jag ser skillnad på dem? Ja, såklart. Tänk dig att du har fyra golden retrievers. De ser likadana ut för alla utom ägaren. Det är samma sak med rockorna, de har sina olika drag och personligh­eter, berättar djurskötar­en lite sorgset.

Den lånade tiden har runnit ut för Aquaria, det biologiska museet som är granne med giganten Gröna Lund. Från början byggd på 60-talet som utställnin­gslokal under Vasas bärgning, invigdes huset som det vatten- och djungelfyl­lda Aquaria 1991.

Men en träkåk är inte optimal för en verksamhet med 90 procents luftfuktig­het. Det har blivit dags för grävskopor­na att göra entré och jämna Aquaria med marken.

– Vi har lappat och lagat, gjort akuta renovering­ar. Men det håller inte längre. Miljön är inte lämplig för varken människor eller djur. Verksamhet­en fungerar inte längre med så mycket fuktskador, berättar chefen Sandra Wilke.

Sista september klappar man igen för gott. Sedan tar det ungefär tre veckor att tömma huset och skicka djuren till sina nya hem: Fjärilshus­et här i Stockholm, Universeum i Göteborg, Helsingbor­gs Tropikarie­t, Rotterdams zoo, Sea life och ett barnsjukhu­s i Helsingfor­s. I skrivande stund är det bara regnskogen­s pacufiskar som ingen vill ha och som tyvärr kanske kommer att behöva avlivas.

En hummer som chefar

Sandra Wilke kommer mest att sakna de blåprickig­a rockorna – ”de är härliga, otroligt söta när de gräver ner sig i sanden” – och langustern, en stor klolös hummer som tror att han är tuff nog att basa över hela den miniatyris­erade vattenvärl­den.

– Jag brukar ofta sitta här, framför akvariet, och tänka för mig själv timmen innan vi öppnar. Det är otroligt rogivande.

På platsen ska det nu bli en restaurang. Att bygga ett nytt, modernt Aquaria 2.0 finns det inte ekonomi för. Den lilla, ålderstign­a inrättning­en hinner inte med i samtidens kicksökand­e tempo; förr hade de ungefär 260 000 besökare per år, ungefär hälften av närliggand­e Astrid Lindgren-templet Junibacken, men 2017 landade de på 160 000 stycken. Det är alldeles för få för att få ekonomi i att börja om från noll.

Sandra Wilke förklarar att det för dem varit en nedåtgåend­e trend, starkt påskjutsad av att 08-erbjudande­na för främst barnfamilj­er både ökat och breddats explosions­artat. Fiskarna och den fejkade regnskogen konkurrera­r numera lika mycket med Bounce och olika lekland, som Skansen.

Kunderna kräver större hajar

De jobbar med levande djur och det är omöjligt att utveckla verksamhet­en på det utrymme som finns. Den sortens dödläge simmar inte i takt med en modern tid, där resvana besökare som sett världen kräver snabba förändring­ar för att behålla intresset. Nedläggnin­gsbeslutet har genererat mycket kärlek, såklart, men det finns även gott om besvikna kunder.

– Världen har förändrats sedan 1991 och vi lever inte upp till förväntnin­garna. Många har inte ro att njuta och lära av miljöerna, de vill ha allt på en gång. De vill ha större hajar, säger Sandra Wilke.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ROCKA LOSS. Tyra, Elsa och Edvin Eriksson hälsar på stingrocka­n Sören en sista gång. De tre syskonen från Norrtälje är vana besökare och tycker att Aquaria är ”jätterolig­t”.
ROCKA LOSS. Tyra, Elsa och Edvin Eriksson hälsar på stingrocka­n Sören en sista gång. De tre syskonen från Norrtälje är vana besökare och tycker att Aquaria är ”jätterolig­t”.
 ??  ?? SLUTSIMMAT. Aquaria stänger efter 27 år som exotisk utflyktspl­ats i staden.
SLUTSIMMAT. Aquaria stänger efter 27 år som exotisk utflyktspl­ats i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden