Mitt i Södermalm

Ny patrull ska kontroller­a gatujobb

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Staden sätter in en ny patrull som ska kontroller­a att alla gatujobb i Stockholm utförs på rätt sätt. Nu utreds möjlighete­n att ge patrullen mandat att stoppa otillåtna arbeten och beslagta material eller fordon.

Att ta sig fram på och längs gatorna har varit en allt hetare potatis de senare åren. Staden har bland annat tillsatt en framkomlig­hetskommis­sion, tillsamman­s med landstinge­t, och legat på för en lagändring så de kan ta ut mer pengar för mer störande arbeten.

Nu går man vidare i kampen. Trafikkont­oret kommer inom kort att tillsätta en ny tjänst, en ”strategisk trafikkoor­dinator”.

Villl kuna styra bättre

Vad en sådan gör? Framförall­t handlar det om att få till bättre samordning, koordineri­ng och analyserin­g av effekter av trafikarbe­ten och fatta ”medvetna framkomlig­hetsbeslut”, enligt Johanna Karlsson, enhetschef på trafikkont­oret.

– Nästan vartenda arbete behöver göras, men vi vill kunna styra bättre när och ta-hur det ska göras för att optimera både framkomlig­het och kostnader, säger hon.

Dela ut viten

Ett annat nytt grepp är att man nu ska anställa två-fyra personer som ska ”patrullera” ute på fältet och kolla så att alla entreprenö­rer gör som det är sagt. Framförall­t att de följer trafikanor­dningsplan­erna, de så kallade TA-planerna, för hur arbetet och eventuella trafikomle­dningar ska gå till, vilket i dag inte alltid sköts så bra.

De ska också ha rätt att dela ut viten alternativ­t polisanmäl­a om entreprenö­rerna inte sköter sig eller upplåtelse­n inte följs.

– Vi får jättemycke­t bra informatio­n från medbor- garna via till exempel tyck till-appen. Det blir signaler att entreprenö­rerna inte sköter sig. I dag har vi fullt upp att handlägga alla ansökninga­r, på det här sättet kommer vi ha en mycket större chans att ha bättre koll så alla entreprenö­rer följer sina TA-planer, men även att kolla hur upplåtelse­rna kring uteserveri­ngarna fungerar, säger Johanna Karlsson.

Beslagta material

Dessutom utreder trafikkont­oret möjlighete­n att beslagta både material och eventuella fordon när man upptäcker otillåtna arbeten. Det kan till exempel röra sig om entreprenö­rer vars TAplan gått ut men som sätter igång ändå.

– Precis som om någon har parkerat dåligt ska vi kunna beslagta materialet också, det är främst avskärmnin­gar det handlar om för förhoppnin­gsvis hinner vi uppmärksam­ma sådana arbeten innan de börjar gräva i gatan. Sedan får entreprenö­ren lösa ut det precis som en felparkera­d bil, säger Johanna Karlsson.

På det här sättet kommer vi ha en mycket större chans att ha bättre koll så alla entreprenö­rer följer sina TA-planer, men även att kolla hur upplåtelse­rna kring uteserveri­ngarna fungerar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ARKIVBILD. Tidigare gatuarbete i centrala Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS ARKIVBILD. Tidigare gatuarbete i centrala Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden