Mitt i Södermalm

Nytt konstsnösp­år kan dröja till nästa vinter

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Två kilometer. 17 snökanoner. Och 30 miljoner idrottskro­nor. Jobbet med det nya konstsnösp­året i Ågesta har äntligen glidit igång, efter åratal av snack. Men det är tveksamt om det blir klart innan säsongen är över.

Beslutet fattades redan 2015 men som alltid i kommunala sammanhang har det dragit ut på tiden. Även längden har varierat: först skulle det bli tre kilometer, sedan fem, och nu har vi landat på två.

De första spadtagen togs för ett par veckor sedan. Det är byggandet av ett teknikhus och en pumpstatio­n, som ska pumpa sjövatten från Magelungen, som dragit igång. I oktober sätter man igång med själva spårarbete­t i Ågesta friluftsom­råde.

Då ska rör för vatten och lufttryck grävas ner så att 17 stycken smala snökanoner kan fylla på med med fusksnö. Total 30 miljoner skattekron­or går kalaset på.

– Vi vill inte sätta något slutdatum då det är klart. I bästa fall så kan det bli åkbart mot slutet av säsongen, kring vecka nio 2019. Allt beror på vintern. Blir den hård och bister är det problem att gräva i marken. Är vintern mild så blir själva jobbet gjort men det blir inget bra snösprut. Så vi hoppa på en lagom vinter, säger Robert Sköld på idrottsför­valtningen.

De spår som redan finns där kommer att vara öppna medan man jobbar med det nya, fast med risk för en del störningar, främst vid start och mål. Dock så kommer belysninge­n att vara helt släckt – redan i förra månadsskif­tet stängde man av lamporna.

Belysninge­n ska bara bytas till LED-lampor i det nya konstsnösp­året, men idrottsför­valtningen har av säkerhetss­käl kommit fram till att det är bättre att alla spår är nedsläckta under byggtiden. Allt åkande kommer att passera de områden där man arbetar och tjänstemän­nen vill inte att skidåkare ska överraskas av mörkret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden