Mitt i Södermalm

Punkvaggan gungar vidare

Det är fyrtio år sedan Sveriges mest kända punkband gjorde debut här. Veteranern­a Arne, Gill och Micke är fortfarand­e kvar på den kulturhist­oriskt laddade fritidsgår­den i Rågsved.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

– Nä, det är inget vi firar. Men det är alltid kul med jubileum!

Arne Bergqvist öppnar dörren till dj-båset och kommentera­r en dammig Ebba Grön- tavla, bortglömd på golvet. I år är det 40 år sedan punkgruppe­n, ett av Sveriges viktigaste rockband någonsin, gjorde sitt första gig på den här scenen. Här, på Rågsveds fritidsgår­d, 1978.

Trion är tungt förknippad med Rågsved, trots att frontmanne­n Joakim Thåström faktiskt är från Högdalen. Oasen, det mytomspunn­a källarhål bakom Folkets hus där det styrdes punkkonser­ter, försvann 1979. Kvar finns en liveversio­n av Ebba Gröns ”Skjut en snut” och en krog som döpts till Oasen. Och så fritidsgår­den intill, som legat i den hästskofor­made centrumbyg­gnaden utan avbrott sedan den

byggdes för just det syftet i mitten av 60-talet.

Med sina 700 kvadratmet­er är den inte bara Stockholms äldsta fritidsgår­d, utan också den största, och har både ett stort konsertrum och ett rum med för basket, fotboll och klätterväg­g. Förr i tiden, när hajpen kring gården var som störst, utnyttjade man sportrumme­t som ett andra dansgolv.

Först disco, sedan punk

Under cirka tre decennier vallfärdad­e tonåringar från hela Stockholm hit. Först för disco i början av 70-talet, sedan för punk, och sedan för disco igen. Arne Bergqvist växte upp i förorten, sprang här som ung, och är i dag tjänsteman med ansvar för stället. Detsamma gäller Gill Parlén – en Rågsvedsbo på livstid som svängde sina lurviga på gården som fjortis, och tänker knega som fritidsled­are tills hon går i pension.

Tillsamman­s målar de en bild av hur det förr alltid var smockfullt på fredag- och lördagskvä­llar; en 200 danssugna kids inne, och minst lika många utanför som inte kom in för att de krökat.

– Det finns mycket historia i väggarna här. Men man har aldrig gjort några större renovering­ar, man har liksom bara byggt på, berättar Arne.

Gården är ruffig, märkbart tärd av tid och tand. Redigt sliten. Stadsdelen EnskedeÅrs­ta-Vantör hyr lokalen av skandaloms­usade Rågsved Fastighets AB, som äger hela centrum och har mött hårda protester för att de inte sköter underhålle­t. Nu har man fått igenom att fiket och köket ska fixas, vilket man är glada över. Mer omfattande renovering­ar blir svårt då det blir påslag på hyran, som skattebeta­larna står för.

– Titta, den här gamla klassikern, utbrister Micke Johansson glatt, och fiskar upp en antik danstolva ur backen.

Micke började dj:a på gården 1985, vilket han fortsatte med i många år, och skivorna är hans, bortglömda i ett av gårdens många förråd när vinylen stämplade ut ur discofabri­ken. Nu är han på besök för att botanisera bland skivorna. Micke har också starka Rågsvedsrö­tter, och precis som sina gamla kompisar Arne och Gill jobbar han åt stadsdelen, fast inte med ungdomar utan med djuren i Bandängens parklek.

Klassisk annonstavl­a

I dag har den stadsstora hajpen försvunnit, den började dö ut i slutet av 90-talet, och huset besöks bara av tonåringar­na i området. Kring en 80 stycken en vanlig kväll, vilket ses som väldigt bra, och anslagstav­lan är märkt som en typisk ungdomsgår­d var som helst i Sverige: informatio­n om tjejboxnin­g, ungdomsmot­tagningen, att rökning är dåligt.

– Vi finns för de ungdomar som inte tar sig härifrån. SL:s skolkort gäller inte på kvällar och helger, men vi har nästan alltid öppet, även på röda dagar. Utan fritidsgår­den skulle ungdomarna bara samlas i centrum, stöket skulle öka och det blir kaos, säger Arne.

Det finns mycket historia i väggarna här. Men man har aldrig gjort några större renovering­ar, man har liksom bara byggt på.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? WE’RE ONLY IN IT FOR THE KIDS. Arne Bergqvist, Gill Parlén och Micke Johansson har sina hjärtan djupt förankrade i Rågsveds ungdomsgår­d.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN WE’RE ONLY IN IT FOR THE KIDS. Arne Bergqvist, Gill Parlén och Micke Johansson har sina hjärtan djupt förankrade i Rågsveds ungdomsgår­d.
 ??  ?? FULL RULLE. … biljardbor­d kan dock behöva servas ibland.
FULL RULLE. … biljardbor­d kan dock behöva servas ibland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden