Mitt i Södermalm

Kalf & Hansen öppnar nytt på Rörstrands­gatan

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Frikadelle­r, grönsaker och 100 procent ekologiskt. Om ett par veckor öppnar Rune och Fabian Kalf-Hansen ställe i Vasastan.

Mittemot Non solo bar och Mellqvist håller lokalen som tidigare huserade Espresso house på att rustas. Där, på Rörstrands­gatan 3, öppnar Kalf & Hansen den 26 september. För fyra år sedan öppnade man på Södermalm vid Mariatorge­t och för två år sedan i Hammarby sjöstad.

– Vi har letat länge efter en till lokal och ville ha ett läge som liknar det vid Mariatorge­t. Man ska kunna sitta här och äta om man vill men man ska också kunna ta med sig maten till parken, säger Fabian Kalf- Hansen som äger ställena tillsamman­s med sin pappa Rune Kalf-Hansen.

Kockar i grunden

Båda är kockar i grunden och Fabian är uppvuxen på Rune Kalf-Hansens tidigare restaurang Backstugan i Solna.

– Jag har jobbat på lite olika restaurang­er men var inte så sugen på fine dining. Vi började prata om att göra snabbmat på det sättet man lagar mat hemma. Inte bara pizza och hamburgare, även om det också är gott, säger Fabian Kalf-Hansen.

Allt är ekologiskt

Allt på Kalf & Hansen är ekologiskt. Inte bara maten, även kläderna och till stor del inredninge­n. På menyn finns bland annat frikadelle­r, man kan välja mellan kött, fisk och vegetarisk­t.

– De serveras med grönsaker efter säsong. Vi frågar producente­rna vad de har inne mycket av och köper sedan det. Det gör det möjligt för oss att hela tiden jobba 100 procent ekolo- giskt, säger Fabian Kalf-Hansen.

I dag gör de av med cirka 1,3 ton grönsaker i veckan på sina två restaurang­er. Med den på Rörstrands­gatan hoppas de på att komma upp i två ton i veckan.

Att jobba tillsamman­s tycker båda är toppen.

– Jag skrev ju det till dig i ett sms igår, eller hur? Jag är verkligen tacksam över att vi jobbar tillsamman­s, säger Rune Kalf-Hansen och tittar på sonen Fabian som fyller i:

– Det är häftigt att vara två generation­er som jobbar ihop. Vi har samma grundvärde­ringar och det känns tryggt. Jag vill hålla på med det här för alltid.

Vi började prata om att göra snabbmat på det sättet man lagar mat hemma. Inte bara pizza och hamburgare.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? FAR OCH SON. Rune och Fabian Kalf-Hansen öppnar sitt tredje ställe. Den här gången i Birkastan.
FOTO: MIMMI EPSTEIN FAR OCH SON. Rune och Fabian Kalf-Hansen öppnar sitt tredje ställe. Den här gången i Birkastan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden