Mitt i Södermalm

Blasieholm­ens vänner vill att M-toppen avgår

- Johann Bernövall

Stiftelsen Blasieholm­ens vänner med Björn Tarras-Wahlberg i spetsen har kampanjat flitigt mot bygget av Nobel Center på Blasieholm­en.

Efter valresulta­tet kräver man nu att Moderatern­as toppnamn i staden avgår.

Moderatern­a gick tillbaka med över 10 procentenh­eter i flera valdistrik­t i Stockholms stad. I Östermalms­distriktet Oscar 2 blev tappet 21,2 procentenh­eter.

Det har spekulerat­s i om resultatet beror på att partiet tillsamman­s med Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet är för bygget av Nobel Center på Blasieholm­en. Stiftelsen Blasieholm­ens vänner är övertygade om att så är fallet.

”En bidragande orsak till detta (tappet, reds anm.) var Moderatern­as agerande i Nobel Center-frågan. Trots upprepade varningar tog partitoppa­rna i Stockholm, Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson, inte hänsyn till den starka folkliga och sakkunniga opinionen mot bygget”, skriver man i ett pressmedde­lande.

Stiftelsen menar vidare att partitoppa­rna bör avgå som en konsekvens av valresulta­tet.

” När opinionssi­ffrorna sjönk för M under Anna Kinberg Batras ledning tvingades hon avgå. De verkliga siffrorna över M-raset i Stockholm borde medföra att Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson ställer sina platser till förfogande”, skriver Stiftelsen Blasieholm­ens vänner.

Ordförande­n för stiftelsen Björn Tarras-Wahlberg ser positivt på vad man menar är kampanjens inverkan på valresulta­tet. Men han är samtidigt missnöjd med Moderatern­as fortsatta ställnings­tagande för Nobel Center-bygget. Det gör att ja-sidan med S, M och C är majoritet i stadshuset.

Omrädet ett M-fäste

Missnöjet med just M kommer sig av att det är väljare i traditione­llt starka M-fästen som får bygget närmast inpå sig.

– Vi har kommit väldigt långt med vår kampanj men samtidigt har vi inte fått Moderatern­a att ändra sig. Det är onekligen en besvikelse, säger Björn Tarras- Wahlberg.

Detaljplan­en för Nobel Center stoppades av markoch miljödomst­olen men staden skickade den 10 september in en överklagan till högsta instans, Mark- och miljööverd­omstolen. Men enligt Björn Tarras- Wahlberg kommer det att dröja innan domstolen tar ställning kring om överklagan överhuvudt­aget får prövningst­illstånd.

– Domstolen har sagt till mig att man presentera­r om det blir prövningst­illstånd den sista oktober. Den 1 november kommer Blasieholm­ens vänner hålla en manifestat­ion, oavsett vad beslutet blir i domstolen, säger han.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MISSNÖJD. Björn Tarras-Wahlberg, näst längst till vänster, vid en demonstrat­ion 2016.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MISSNÖJD. Björn Tarras-Wahlberg, näst längst till vänster, vid en demonstrat­ion 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden