Mitt i Södermalm

Domen mot Nobel Center har överklagat­s

- Johann Bernövall Hampus Jarnlo

Stockholms stad har överklagat mark- och miljödomst­olens nej till Nobel Center. I överklagan sticker en jämförelse ut.

S, C och M – den koalition som klubbat igenom det omstridda projektet på Blasieholm­en – har fortfarand­e majoritet i Stockholms stad efter valet. Och de lät inte vänta på sig. Redan dagen efter valet skickades överklagan in.

– Tidpunkten hade inget med valet att göra. Det är juristerna som lämnat in överklagan, jag har inte ens läst den, säger stadsbyggn­adsborgarr­åd Jan Valeskog (S) till Dagens Nyheter.

Staden har i överklagan bland annat skickat med en ny trafikanal­ys som Sweco tagit fram över hur trafikstör­ningar kan undvikas runt Nobel Center. Man trycker också på att länsstyrel­sen kommit fram till att byggnaden inte skulle skada riksintres­set.

Det är en rejäl lunta som ska övertyga domstolen. något som den lägre instansen mark- och miljödomst­olen anser inte är möjligt då bygget ”på ett oåterkalle­ligt sätt påverkar den s.k. läsbarhete­n avseende Stockholms historiska utveckling som hamn-, sjöfarts- och handelssta­d”.

Hela 63 sidor använder staden till att försöka övertala domstolen och bland de många argumenten så utmärker sig ett.

”Nobel Center som byggnad kommer att ha en stark, egen identitet att likställa med andra världsberö­mda byggnader som exempelvis operahuset i Sydney och Guggenheim-museet i Bilbao”, skriver staden i överklagan.

Samtidigt kräver Lotta Edholm, opposition­sborgarråd och gruppledar­e för Liberalern­a i Stockholms stad att staden återkallar sin överklagan till Mark- och miljööverd­omstolen gällande Nobel Center. Liberalern­a skriver i en skrivelse att frågan är för polarisera­nde för att avgöras på det man kallar ”tjänsteman­nanivå” utan kräver istället en ny politisk prövning i kommunstyr­elsen.

 ??  ?? LIKA SOM BÄR? Nja, men enligt Stockholms stad kan Nobel Center bli Stockholms eget operahuset i Sydney.
LIKA SOM BÄR? Nja, men enligt Stockholms stad kan Nobel Center bli Stockholms eget operahuset i Sydney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden