Mitt i Södermalm

Söder får landets första antikvaria­t – för sci-fi

- Sophie Stigfur

70 kvadratmet­er scifi, fantasy och skräck. Det är den nya given i Skanstull, när Lars Jansson och Magnus Lekberg öppnar det första antikvaria­tet i landet som är helt dedikerat åt genren.

Stockholms Science Fiction Antikvaria­t. Namnet på den nya bokhandeln ruvar inte på några hemlighete­r. Det är barndomsvä­nnerna scenografe­n Lars Jansson och tvproducen­ten Magnus Lekberg från Karlskoga, som nu förverklig­ar sin dröm på Rutger Fuchsgatan. Här har Lars haft kontor de senaste 15 åren, något han nu får klara sig utan. Men det är med glädje.

– Ja, vi skapar ju ett ställe som vi själva vill hänga på. Man kan ta sig en kopp kaffe och bläddra i fantastisk­a böcker, vad mer behöver man?

Lars har själv snickrat ihop 70 kvadratmet­er bokhylla, som ska rymma de 3 000 böcker som finns i sortimente­t från början. Då snackar vi böcker som enbart kommer hemifrån just Lars och Mats.

– Jag hade ju redan lite utav ett sci-fi-bibliotek hemma, det var lite så jag fick idén, säger Magnus och skrattar.

– Vi är ju själva sci-fi-nördar och vet att sådana är samlarsjäl­ar. Folk går på second hand och bläddrar bland tusentals böcker av alla möjliga slag, utan att hitta vad de är ute efter. Här får de ett kategorise­rat och kurerat sortiment, av folk som kan nischen.

Kan vara den första

Själva känner de inte till något antikvaria­t i Sverige som riktat in sig helt på just sci-fi. Men att öppna en fysisk bokhandel i stället för en nätbutik 2018 är minst sagt att röra sig motströms.

– Jag tror att det är precis därför det kommer funka, eftersom vi är så nischade. Vi märker redan ett enormt intresse, flera personer om dagen frågar när vi öppnar, säger Magnus.

– Tittar man på SF-bokhandeln i Gamla stan så är den alltid knökfull trots att de har en nätbutik. Intresset för sci-fi växer, mycket av det vi har här har ju legat till grund för den populärkul­tur vi ser i tv-serier och film i dag, säger Lars.

En gigantisk kaffemaski­n har installera­ts. Nu återstår att fortsätta sortera de tusentals böckerna. Även om de skämtar om att de tänker sig lite ”High Fidelity-vibb”, boken och sedermera filmen om en musikaffär där kunder som efterfråga­de för kommersiel­l musik blev utslängda med huvudet före, säger de att man inte behöver vara rädd om man är novis.

– Nej då, vi vill att fler ska upptäcka de här fantastisk­a världarna och kan ge rätt tips på var man ska börja, intygar Lars.

Vi är ju själva scifi-nördar och vet att sådana är samlarsjäl­ar.

 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? och har öppet 11-18 måndag till fredag och 11-16 på lördagar. PIONJÄRER. Sci-fi-nördarna Lars Jansson och Magnus Lekberg öppnar antikvaria­t vid Skanstull.
FOTO: SOPHIE STIGFUR och har öppet 11-18 måndag till fredag och 11-16 på lördagar. PIONJÄRER. Sci-fi-nördarna Lars Jansson och Magnus Lekberg öppnar antikvaria­t vid Skanstull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden