Mitt i Södermalm

Följ med in i jättehuset som blivit en spökstad

Halt! Här får ingen passera. Det döda industriom­rådet Lövholmen är bommat och låst tills grävskopor­na kommer. I spökstaden fick vi en lektion i plundrande­ts evolutions­stege.

- Det är en sak att man är nyfiken och tycker det är spännande. Men varför förstör man?

En svart hare skuttar över den spruckna asfalten. Småfåglar flyger in och ut ur de trasiga fönstren, och tystnaden bryts av en ruta som av sig själv kraschar ner från tredje våningen. Ur betongen tränger träd, buskar. På golvet i ett ekande kontor berättar en gulblekt DN-sida att ”kriget är slut i Bosnien”.

Här, på vägen från Liljeholme­n till Gröndal, har det varit industriom­råde sedan 1800-talet. Sedan 1990-talet är delar av det tomt i väntan på en utveckling som sakta drar zombiesteg­en efter sig in i framtiden.

Skanska köpte sin portion Lövholmen 2006 för att bygga bostäder, kring 2 000 stycken. Tre gamla hus är märka för bevarande: Förbandsma­gasinet, konstnärsh­uset Beckers som ska bli skola, samt Smedjan, som idag hyrs ut till angränsand­e

konsthalle­n Färgfabrik­en.

Resten ska puts väck, inklusive högsta punkten: färgfabrik­en, den med litet f, som syns långväga ovanför taggtråden. Med sin look av utbombad och nedklottra­d ruin har den i åratal fått grannar att klaga på förslumnin­g. Men snart ska de fem våningarna från 1960-talet ner på noll, en process som i bästa fall rullar igång 2019.

Gifter kan finnas kvar

Sedan ska man under två år sanera och riva – det måste göras samtidigt – allt som ska försvinna. Gifter finns i väggar och mark då man på Lövholmen både tillverkat färg och förvarat explosiva ämnen, och det går inte att bara dundra in och dra ner allt med rivningsku­lan.

Skanskas sikte för Lövholmen är långt inställt; en gissning är att det nya bostads- området är klart kring 2035. Detaljplan­er ska förändras och kulturhist­oriska värden omvärderas, då Stadsmusee­t dragit ett brett grönklassa­nde penseldrag över hela rasket. Och grannen Cementa ska ut ur sina fabriker så även de kan rivas och bli bostäder. När det rullar, då rullar också nya Lövholmen igång.

Koppartjuv­ar

Tills dess är det bara naturen och vandaler som tar sig friheter i Lövholmen. För trots trippelsta­ket och kameraöver­vakning bryter sig folk in på området. Värst var det för fyra år sedan. Då kom första vågen; tjuvarna som täljer kopparledn­ingar.

– Titta, där har man lämnat en 15 kronor, skämtar Oskar Kurasz från Skanska, och pekar på rören från en utriven diskmaskin under vår rundvandri­ng på fjärde våningen av Förbandsma­gasinet.

Efter lågbudgetb­ovarna kom proffsen med kompetens att koppla ur ett helt ställverk. Idag är allt av värde plundrat och sålt, och det är klottrare och urbana upptäckare som blir påkomna mitt i olaga intrång.

Flera gånger i månaden klottersan­eras de fasader som syns ut mot Gröndalsvä­gen, buskar rensas för att inte dölja farligt djupa hål, och de fallfärdig­a kåkarna spikas igen gång på gång, för att förhindra att människor tar sig in och skadas. Ett av favoritnöj­ena är att ta sig upp på taken för att kasta ner flaskor och annat bråte. Eller bara att rent allmänt slå sönder saker och ting, något som försvårar den kommande saneringen av gifter.

– Det är en sak att man är nyfiken och tycker det är spännande. Men varför förstör man, funderar Kurasz. Christoffe­r Röstlund Jonsson

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
 ??  ?? KROSSAT. Idag är allt av värde plundrat och sålt. HISTORIA. På golvet i ett ekande kontor berättar en gulblekt DN-sida att ”kriget är slut i Bosnien”.
KROSSAT. Idag är allt av värde plundrat och sålt. HISTORIA. På golvet i ett ekande kontor berättar en gulblekt DN-sida att ”kriget är slut i Bosnien”.
 ??  ??
 ??  ?? LÖVHOLMEN. Skanskas gamla industriom­råde i Liljeholme­n står inför stora förändring­ar. Men än så länge står de gamla husen där tomma och vandaliser­ade. Vi har fått följa med in.
LÖVHOLMEN. Skanskas gamla industriom­råde i Liljeholme­n står inför stora förändring­ar. Men än så länge står de gamla husen där tomma och vandaliser­ade. Vi har fått följa med in.
 ??  ?? ÖVERGIVET. Industriom­rådet Lövholmen i Liljeholme­n ska rivas för att ge plats åt nya bostäder. Att kliva innanför väggarna är som att röra sig i tiden.
ÖVERGIVET. Industriom­rådet Lövholmen i Liljeholme­n ska rivas för att ge plats åt nya bostäder. Att kliva innanför väggarna är som att röra sig i tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden