Mitt i Södermalm

Unga i innerstan nyttjar mest alkohol och droger

- Emma Thimgren

Stockholms­enkäten visar att drog- och alkhoholko­nsumtionen bland unga är som högst på Kungsholme­n, Norrmalm och Östermalm.

Enkäten bygger på svar från ungdomar i årskurs nio och tvåan på gymnasiet. Enkäten besvaras anonymt på lektionsti­d och innehåller bland annat frågor om alkohol och droger. Flest unga som uppger att de dricker och knarkar bor i innerstan och av dessa är det vanligast bland killarna.

– Vi tycker absolut att vi ligger för högt. Vi har legat dåligt till i flera år, som resten av innerstan också gjort. Socioekono­miskt starka områden brukar ligga högt. Vi tar det här på största allvar och vi vill fortsätta jobba med det här och är tacksamma för det tillträde vi har till skolorna, säger Östermalms prevention­ssamordnar­e Josef Elveskog.

Kultur att dricka

Han tror att innerstade­n ligger högt för konsumtion eftersom det finns resurser där som kanske inte finns i andra områden.

– Det finns en normativ kultur kring alkohol i innerstade­n. Det finns resurser, tillgång till lägenheter, pengar och uppenbarli­gen till alkohol, säger han.

Stadsdelsf­örvaltning­en jobbar med prevention genom att besöka ungdomarna. Men störst fokus läggs på att nå föräldrarn­a på föräldramö­ten. Uppmaninga­rna är att inte lämna sina barn ensamma hemma under helger och att inte bjuda sina barn på alkohol.

– De flesta är inte ute på gatan och dricker utan dricker hemma så då är det svårt för oss att se, säger Josef Elveskog.

”Tror att alla dricker”

Han menar också att det är viktigt att bryta föreställn­ingarna eleverna har om att alla andra dricker.

– Eleverna tror att alla andra håller på, men det vet vi ju att de inte gör. Det är viktigt att komma ihåg att närmare 50 procent av eleverna i årskurs 9 på Östermalm inte ens har prövat alkohol.

Alkoholkon­sumtionen bland unga i Stockholm har dock minskat. Den totala konsumtion­en och de som dricker mycket alkohol är enligt socialförv­altningen ”på historiskt låga nivåer i samtliga grupper”.

Eleverna tror att alla andra håller på, men det vet vi ju att de inte gör. Det är viktigt att komma ihåg att närmare 50 procent av eleverna i årskurs 9 på Östermalm inte ens har prövat alkohol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden