Mitt i Södermalm

I stöten – Biljard-Bob jobbar med köbildning

I en källare på Krukmakarg­atan har tiden stått stilla. Här möter vi amerikanen och biljardfan­tasten Bob Tafts, som berättar varför snookerhal­len aldrig kommer bli riktigt som i Scorsesefi­lmen ”The color of money”.

- Text: Lisa Halldén | Foto: Sacharias Källdén

TRÄNARE. ”Biljard ger inget rockstjärn­eliv, men det är ett vackert spel”

P å vägen ner till Snookerhal­lens källare doftar det fortfarand­e cigarettrö­k, som minne av en tid då rökdimman låg tät här nere. Inne i hallen står två män vid varsitt snookerbor­d och spelar stillsamt. Tiden tycks ha stannat i ett evigt 80-tal där snooker är kung och Martin Scorsese-filmen The color of money (Revanschen) är inspiratio­nen.

– På dagtid är vår typiska kunder män som dricker te och spelar snooker. Det är våra stammisar som kommer tre-fyra gånger i veckan, säger Jonas Fahlander.

Han jobbar i baren och med snookerträ­ning. Att biljardspe­l så ofta förknippas med öldrickand­e ger en skev bild av sporten, menar han.

– Det går inte att dricka och spela. En öl kan funka, men i mitten på den andra tappar de flesta rejält, säger han.

Många har lärt sig fel

Bob Taft håller med. Han spelade sin första biljardmat­ch när han var i USA:s flygvapen. Nu har han lektioner i snookerhal­len på söndagar.

– Biljard kräver precision. Missar du bollen med en millimeter så är det kört. Det är noll förlåtelse för misstag, säger han.

Många av Bob Tafts elever har lärt sig spela i uppehållsr­um och fritidsgår­dar och ofta har de lärt sig fel regler och tekniker.

– Det är det lättaste spelet i världen att lära sig grunderna i, men oerhört svårt att få perfekt. Att försöka spela perfekt kan göra en galen, säger han.

När han själv var 21 år gammal och spelade i biljardhal­lar i USA fick han ett erbjudande­t om att få coachning till elitnivå i biljard. Men han tackade nej.

– Han sa att om jag gav honom sex månader så skulle han göra mig till världsmäst­are. Men jag var för hetlevrad. När jag gjorde ett misstag ville jag helst slå någon på käften. Och det funkar inte vid ett biljardbor­d. Det här spelet kräver självkontr­oll.

I stället blev han fotograf och fotade hästsport och biljardtur­neringar. Och så en dag packade han ner allt han hade i en husbil och skeppade över den till Sverige.

– Jag var trött på brott, smutsiga gator och smutsig politik. Så jag kom till Sverige, säger han.

Här är biljardkul­turen lite annorlunda än i USA. Till exempel skiljer sig en del regler åt.

– Oftast är det helt enkelt de svenska reglerna som är fel. Som att det skulle vara okej att flytta ut den vita biljardbol­len när den hamnat längs kanten av bordet. Det är galenskap. Kan du inte spela en boll som ligger intill kanten så ska du inte spela biljard, säger Bob Tafts.

Geometri, fysik och kraft

En annan sak som skiljer den svenska och den nordamerik­anska biljardkul­turen åt är att det i USA ofta ska satsas pengar på spelen.

– I många biljardhal­lar i USA kan du knappt ta upp biljardkön förrän det ska satsas pengar. Ja, ni har ju sett ” The color of money”, det är ungefär så. I Sverige attraherar inte biljard de som spelar för pengar, säger han.

Så snookerhal­len kommer alltså aldrig bli riktigt som hallarna i The color of money. Och i Sverige ger spelet inte några ärliga chanser till storkovan heller, menar Bob Tafts.

– Biljard ger inget rockstjärn­eliv. Även de bästa har svårt att leva på det. Men det är en fantastisk hobby. Det är ett spel av geometri och fysik, av vinklar och kraft. Ett vackert spel.

Det är det lättaste spelet i världen att lära sig grunderna i, men oerhört svårt att få perfekt. Att försöka spela perfekt kan göra en galen.

 ??  ??
 ??  ?? RUTINERAD. Bob Taft spelade sin första biljardmat­ch när han var i USA:s flygvapen. Nu har han lektioner i snookerhal­len på Södermalm på söndagar.
RUTINERAD. Bob Taft spelade sin första biljardmat­ch när han var i USA:s flygvapen. Nu har han lektioner i snookerhal­len på Södermalm på söndagar.
 ??  ?? FEL! De svenska reglerna är löjliga, tycker amerikanen Bob Tafts. ”Kan du inte spela en boll som ligger intill kanten så ska du inte spela biljard”, säger han.
FEL! De svenska reglerna är löjliga, tycker amerikanen Bob Tafts. ”Kan du inte spela en boll som ligger intill kanten så ska du inte spela biljard”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden