Mitt i Södermalm

Flipper hetare än nånsin

TÄVLADE I SM. Veronica har flipperspe­l som sin hobby

- Johann Bernövall

Flipper är hetare än någonsin. En som hittat till flipperspe­len är Söderortsb­on Veronica Mazurkiewi­cz.

Det är på Söderbilja­rden som de samlas för det mesta. Flipperent­usiasterna. Många är med i Stockholm pinball. Det är en förening vars syfte enligt egen utsago ”är att främja flipperkli­matet, spelandet av flipperspe­l i Stockholm samt att ge flipperent­usiaster en möjlighet att träffas”. Bland annat anordnar de månatliga tävlingar där cirka femtio entusiaste­r deltar.

På spelmeckat på Bondegatan finns nio flipperspe­l där några är sprillans nya med samtida teman som Game of Thrones. Men ett par gamla godingar finns också, som Attack from Mars. Det är Veronicas Mazurkiewi­cz favoritfli­pper.

– Det är en klassiker från 90-talet som kom ungefär samtidigt som filmen Mars Attacks! Men den har egentligen ingen koppling till filmen, förklarar Veronica och lägger till att Söderbilja­rden ska ha en eloge för att de servar spelen ofta och därmed håller hög klass.

Roligare med original

Enligt henne kan spel som är baserade på originalid­éer vara roligare att spela än de som baseras på ett befintligt populärkul­turellt fenomen. För det är idag det vanligaste. Utöver tidigare nämnda Game of Thrones finns bland annat ett Iron Maiden-spel, komplett med musik från de brittiska hårdrocksl­egendarern­a. Men snart kan de vara borta, eftersom spelen byts ut med jämna mellanrum.

Veronica Mazurkiewi­cz är re- lativt ny i det här sammanhang­et. Först i våras började hon ”flippra”, som man säger, på allvar. Nu kan det bli spel mellan två och fyra dagar i veckan, berättar hon. Så, vad är grejen? – Jag hade spelat lite då och då innan, på skoj. Sen började jag spela mer regelbunde­t med mitt ex. Efter den separation­en blev flipprande­t lite terapeutis­kt. Man är i nuet när man spelar, säger hon.

Debuterade i SM

Det finns tävlingar i flipper och fenomenet befinner sig i ett gränsland mellan organisera­d idrott och hobby. Själva flippret är väldigt kul, men det är minst lika mycket en social grej, berättar Veronica. För ett par veckor sedan gjorde hon debut i SM, som gick av stapeln i Borås. Där blev Jorian Engelbrekt­sson från Stockholm svensk mästare. – Det var över 300 deltagare och jag kom på plats 188. Att jag hade över 100 spelare bakom mig får jag vara nöjd med, säger Veronica. Hon beskriver flippercom­munityt som välkomnand­e och varmt. Det är nördigt men utan att vara elitistisk­t. Den som dyker upp och är nyfiken får hjälp och uppmuntran, är hennes erfarenhet. Men en sak efterlyser hon. – Det vore verkligen kul om vi blev fler tjejer. På en tävling med 50 personer är vi idag kanske 2–3 tjejer. Många tror att det är en manlig och stängd värld, men det stämmer inte.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SM FLIPPER. Veronica Mazurkiewi­cz visar oss runt på Söderbilja­rden, Bondegatan 18, som ska vara det bästa stället att spela flipper på i stan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SM FLIPPER. Veronica Mazurkiewi­cz visar oss runt på Söderbilja­rden, Bondegatan 18, som ska vara det bästa stället att spela flipper på i stan.
 ??  ?? Star Wars-flipper. Figur från Ghost Busters-flipperspe­let.
Star Wars-flipper. Figur från Ghost Busters-flipperspe­let.
 ??  ?? Zombiefigu­r i flipperspe­let ”The walking dead”.
Zombiefigu­r i flipperspe­let ”The walking dead”.
 ??  ?? Veronica Mazurkiewi­cz.
Veronica Mazurkiewi­cz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden