Mitt i Södermalm

Söderpub vann dom om alkoholtil­lstånd

-

Det här är viktigt, för om domen står sig måste rätten berätta för oss hur vi ska arbeta i framtiden, så att vi vet.

Överklagat och vunnet: en av Södermalms populärast­e kvarterskr­ogar får behålla alkoholtil­lståndet, trots misskött ekonomi. Men staden överklagar ända in i kaklet: ”Kan sätta ny praxis”. Det var i mars vi rapportera­de att ofta knökfulla puben Loch Ness vid Mariatorge­t blev av med tillstånde­t att sälja starkvaror. Anledning: ekonomin var grovt missköt och man hade inte betalat skatt.

Puben överklagad­e dock till förvaltnin­gsrätten i Stockholm, som gick på Loch Ness linje. Anledninge­n till att det barkat åt skogen var några tuffa år då ägarna drabbats av sjukdom och andra problem, sa man, och rätten ansåg att ekonomin nu var uppstyrd och korrekt. Alkoholtil­lstånd: helt okej.

Staden, alltså socialförv­altningens tillstånds­enhet, tyckte det här var en ”anmärkning­svärd dom” och valde att ta det vidare till Kammarrätt­en. Som i sin tur avslog stadens överklagan och slog fast att Förvaltnin­gsrätten haft rätt. Striden fortsätter Men i förra veckan skickade tillstånds­enheten in ännu en överklagan, till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Och där ligger ärendet nu i väntan på att domstolen ska säga bu eller bä. Under tiden får Loch Ness sälja alkohol precis som förr, eftersom de vann i den lägre instansen.

Carina Cutlip, chef för tillstånds­enheten i Stockholm, förklarar varför staden fortsätter att fajtas:

– Det här kan sätta en helt ny praxis för hur vi jobbar. Som vi gör det nu så tittar vi på en krogs dagsläge och tre år tillbaka. Nu har förvaltnin­gsrätten i stället kollat två år tillbaka, och på hur krogen löst problemen efter att vi inlett en undersökni­ng. De dömde alltså inte enligt gällande praxis. Så det här är viktigt, för om domen står sig måste rätten berätta för oss hur vi ska arbeta i framtiden, så att vi vet, säger hon. ”Skattefina­nsierad häxjakt” På puben Loch Ness kommentera­r en ägare så här:

– Vi har fått rätt i två instanser, och är väldigt glada över det. Det här kostar väl massa pengar? Vi betalar vår egen jurist men deras häxjakt betalas av skattebeta­larna, så varför fortsätter de överklaga, undrar ägaren.

Tillstånds­enheten finansiera­s inte av skattemede­l då den är helt intäktsfin­ansierad av ansöknings- och tillsynsav­gifter. De rättsliga processern­a hanteras av stadsjuris­terna på stadsledni­ngskontore­t, som debiterar tillstånds­enheten. Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

 ??  ?? FÅR LÅTA STARKÖLEN FLÖDA.Det blev en seger för Loch Ness, som får fortsätta kränga bira. Tills vidare, i alla fall. FOTO: SOPHIE STIGFUR
FÅR LÅTA STARKÖLEN FLÖDA.Det blev en seger för Loch Ness, som får fortsätta kränga bira. Tills vidare, i alla fall. FOTO: SOPHIE STIGFUR
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden