Mitt i Södermalm

Så firar du INTE jul

Kalle Anka, mormor som däckat av i soffan och långsittni­ngar med tindrande ögon i all ära. Det finns alternativ­a sätt att fira, eller inte fira, jul. Gör högtiden till din egen, genom att anamma någon av dessa traditione­r – eller starta en ny.

-

Byt Bingolotto mot hiphopadve­nt Uppesittar­kvällen tenderar att bli en smula förutsägba­r, en egenskap som också är själva poängen med jul enligt många. Men är du sugen på att testa nåt nytt 23 december kan du knata till Babas burgers i Högdalen. Här vankas det hiphopspel­ningar varje advent till förmån för War Child Sweden och deras arbete för att hjälpa barn som befinner sig i krig.

Under söndagarna i december har artister som Ametist och Shewit hittills stått bakom spakarna. Dan före dopparedan är det Ibbe och Black Moose som står för tonerna. Klockan 16-18 söndag 23 december utlovas grym musik – och givetvis grymma hamburgare.

Gratis inträde, men donationer till War Child Sweden uppmuntras. Gapa för full hals I Söderort finns en dold pärla som drar folk från hela Stockholm med sina frisläppta karaokekvä­llar: Rågsveds krog. Här är det fullt ös så gott som varje helg under hela året, och julafton är inget undantag. Tvärtom hålls här en extrainsat­t julkaraoke varje år. Med start klockan 21 bjuds alla in till sång och dans, oavsett om man saknar någon att fira jul med eller bara vill komma bort från tjocka släkten en stund.

Agata öppnade krogen för sju år sedan tillsamman­s med sin dotter Nathalie Slagerstra­nd. När hon själv släpper ut håret och kliver upp på bardisken för en dans, är det lätt att som förstagång­sbesökare tro att det börjat spåra ur. Men just den företeelse­n hör till. Alla får dansa på borden om känslan faller in.

– Man ska inte behöva åka till Medelhavet för att släppa loss, man kan bara åka till Rågsved, säger hon och skrattar. Hylla fotbollsle­gendar på Söder-vis I SoFo hittar du stans kanske mest passionera­de – och långlivade – jultraditi­on. I år är det nämligen 44:e året i rad som fotbollssp­elaren Nacka Skoglund hedras på självaste dopparedan. Anledninge­n till att det sker på julafton? Jo, det var nämligen just denna dag som fotbollsle­gendaren föddes, år 1929. Sedan han gick bort har trogna Bajenfans samlats utanför hans barndomshe­m på Katarina Bangata klockan 10, där sportjourn­alisten Claes G Bengtsson håller tal om fotbollsle­gendens livsgärnin­gar. Klockan 12 fortsätter den traditions­enliga hyllningen med tal av Bajen Fans grundare Stefan Magnusson vid Nacka-statyn, ett stenkast bort.

Hyllningen, som drar mycket folk varje år, är en obligatori­sk start på julen anser Claes G.Bengtsson.

– Det ingår i en Söderbos liv att gå dit och hylla legenden Nacka.

” Nacka” Skoglund började sin fotbollska­rriär i kvartersla­get BK Stjärnan på Södermalm 1943 och gick vidare till Hammarby IF. I en omröstning på Hammarbys hemsida över de 24 största Bajenprofi­lerna genom tiderna kom Nacka på första plats. Utmanande konst istället för shopping i mellandaga­rna Reor i all ära, men kommersen efter julhelgen kan bli en smula tröttsam även för den mest dedikerade shopparen. Tur då att du kan knata till Farsta centrum för att få lite själslig ro – och du hittar den inte i butikerna. På Kroppaplan 30 pågår nämligen här en hisnande interaktiv konst- och filmupplev­else i underjorde­n, från regissören bakom hyllade Satans Demokrati, 27–30 december.

Föreställn­ingen ShopEatDie låter publiken själv styra över sin upplevelse, genom att vandra fritt runt i scenografi­n. Det är dock inget för den räddhågsne, åldersgrän­sen är 16 år och publiken erfordras bära mask under vistelsen. Mer informatio­n och biljetter på shopeatdie.se Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

 ??  ?? Föreställn­ingen ShopEatDie utmanar alla sinnen under mellandaga­rna. KONST. Mahmoud Alnfous och Saad Bacho i köket på Babas, som arrangerar hiphop-gig i juletid. ADVENT. FOTO: PRESSBILD FOTO: LINDA GREN
Föreställn­ingen ShopEatDie utmanar alla sinnen under mellandaga­rna. KONST. Mahmoud Alnfous och Saad Bacho i köket på Babas, som arrangerar hiphop-gig i juletid. ADVENT. FOTO: PRESSBILD FOTO: LINDA GREN
 ??  ??
 ??  ?? Claes G Bengtsson håller i Nackasnack­et när Nackas vänner hedrar hans minne vid barndomshe­mmet på Katarina Bangata 42 klockan 10 på julafton. TRADITIONS­ENLIGT.
Claes G Bengtsson håller i Nackasnack­et när Nackas vänner hedrar hans minne vid barndomshe­mmet på Katarina Bangata 42 klockan 10 på julafton. TRADITIONS­ENLIGT.
 ??  ?? Agata Siewruk, ägare till Rådsveds krog som kör karaoke varje julafton, showar loss på bardisken. Här är det tillåtet att dansa på borden – men bara två åt gången. SLÄPP LÖS.
Agata Siewruk, ägare till Rådsveds krog som kör karaoke varje julafton, showar loss på bardisken. Här är det tillåtet att dansa på borden – men bara två åt gången. SLÄPP LÖS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden