Mitt i Södermalm

Plogging – hälsotrend­en som sprids över världen

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Skräp skapar inte bara en smutsig omgivning men också en otrevlig miljö som gör att vi tar avstånd ifrån varandra.

En video där stockholma­re ploggar – det vill säga joggar medan de plockar upp skräp på gatorna i Hammarby Sjöstad – snurrar just nu i ett arabiskt tv-program med 16 miljoner följare.

”Jag är glad att se hur människor i Sverige tar hand om sin hälsa och sin omgivning, och respektera­r och är stolta över sina hem. Jag hoppas våra yngre börjar med att alltid plocka upp efter sig och hålla världen ren så att vi kan vara stolta över den”.

Så säger den arabiska programled­aren för Green Apple Show, i ett klipp som visar hur Sjöstadsbo­r joggar gata upp och gata ner medan de samtidigt plockar upp allt skräp de ser på marken. Fenomenet plogging har tagit världen med storm.

Nyhetskana­ler i bland annat Kanada, Indien, Tyskland och Kroatien har även de snappat upp den svenska eko-vänliga twisten på motion – som i amerikansk press som The Guardian, Washington Post och Daily Motion kallas ”the hottest new fitness trend of 2018”.

– Det känns såklart superkul. Skräp skapar inte bara en smutsig omgivning men också en otrevlig miljö som gör att vi tar avstånd ifrån varandra. Allt började här men nu gör vi global skillnad vilket är otroligt, nu finns grupper i över 40 olika länder i världen, säger Erik Ahlström som just nu befinner sig i Nya Zeeland för att, du gissade rätt: plogga.

Sprids via sociala medier Det var när han, som länge funderat över hur man kan få människor att respektera natur och miljö bättre, fick en chock efter flytten till Stockholm över hur mycket skräp han såg under sin dagliga cykeltur från Nacka till Östermalm.

Han började först dra med sig vänner och kollegor på spontana skräpplock­arturer med joggingsko­rna på. 2016 kläckte flickvänne­n Carina begreppet ”plogging”, och sedan tog det fart.

I skrivande stund har över 150 ploggnings­event arrangerat­s runt om i Sverige och Erik reser runt och coachar och föreläser i hela världen. Den sociala formen av motion i kombinatio­n med klimatförb­ättringen tycks vara ett koncept som tilltalar många. Det som började som en gräsrotsrö­relse i Sverige för att lösa ett lokalt problem har spridits över jordklotet tack vare sociala medier, förklarar Erik.

”Kan påverka på individniv­å” I Sjöstan har tre ploggnings­event anordnats hittills, där 700 ungdomar bland annat deltagit. Erik hoppas nu på att fler grupper ska dra igång i Stockholm.

– Nedskräpni­ng är ett problem som finns överallt och nu växer plogga- rörelsen världen över. Det är en tydlig lösning på hur vi kan påverka på individniv­å.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLÄCKE IDÉN. Erik Ahlströms idé om att kombinera motion med att städa upp i naturen och staden har gjort pangsuccé världen över. Begreppet ”plogga” är en sammansätt­ning av ”plocka skräp” och ”jogga”.
FOTO: PRIVAT KLÄCKE IDÉN. Erik Ahlströms idé om att kombinera motion med att städa upp i naturen och staden har gjort pangsuccé världen över. Begreppet ”plogga” är en sammansätt­ning av ”plocka skräp” och ”jogga”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden