Mitt i Södermalm

Stadens trafikdire­ktör petas – får gå vid nyår

- Patrik Wirén

Stockholms trafikdire­ktör Jonas Eliasson tvingas lämna sin post. Anledninge­n är att han satt sig emot en politiseri­ng av trafikkont­oret, rapportera­r Dagens Nyheter.

Eliasson utnämndes till trafikdire­ktör i Stockholms stad 2016. ”Det känns jättespänn­ande” sa han då förväntans­fullt till StockholmD­irekt.

Men efter nyår petas han från uppdraget.

Officiellt är anledninge­n till hans avgång att ”samarbetsf­ormerna mellan trafikkont­oret och trafiknämn­den behöver utvecklas”. Men en- ligt DN handlar det om andra saker.

Källor till tidningen menar att det i själva verket är trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) som begärt att Jonas Eliasson ska bort.

– Redan när han var aktuell för anställnin­g så kom det från den miljöparti­stiska trafikrote­ln en oro över att hans forskarbak­grund skulle hindra farten i de politiska reformer roteln ville göra. Man var helt enkelt rädda att kontoret skulle ta fram underlag, fakta och utredninga­r som skulle fördröja den politiska processen, eller ifrågasätt­a genomförba­rheten i de politiska förslagen, säger en källa nära stadsledni­ngen till DN.

Den avgående trafikdire­ktören själv avböjer att kommentera beslutet. Inte heller Daniel Helldén vill kommentera.

– Anledninge­n är att det här inte ligger på hans bord. Det är stadsdirek­törens ansvar, säger Mattias Bengtsson Byström, pressansva­rig på Miljöparti­et.

Jan Valeskog (S), opposition­sborgarråd och ledamot i trafiknämn­den, beklagar att Jonas Eliasson petas.

– Jag kan inte hitta något annat än en politisk grund för detta, säger han till DN.

 ??  ?? PETAS. Eliasson lämnar sitt uppdrag efter årsskiftet. Arbetet med att utse en ny trafikdire­ktör inleds omedelbart.
PETAS. Eliasson lämnar sitt uppdrag efter årsskiftet. Arbetet med att utse en ny trafikdire­ktör inleds omedelbart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden