Mitt i Södermalm

SNACKISARN­A VI MINNS FRAN 2018

VÄCKTE MÅNGA KÄNSLOR. Händelsern­a vi minns från 2018 – massornas tågbyten på Gullmarspl­an, uppfinning­ar i värmen och en blå jättepenis

-

Det är inte de största nyhetshänd­elserna man brukar minnas när året ska summeras utan de där små snackisarn­a. Vi har plockat ut åtta händelser från året som skapade debatt, heta känslor eller bara fick oss att skratta. Text: Michael Toll

1) Strulet på gröna linjen

Vad: Stora framkomlig­hetsproble­m.

När: Hela sommaren.

I början av juni stängs delar av gröna linjen av, och resenärer tvingas byta tåg både i Skärmarbri­nk och vid Gullmarspl­an, samtidigt som det går glesare trafik än vanligt.

I tio veckor är en tur längs linje 17 lika med svett, svordomar, trängsel och irritation. Men bortser man från de stackars resenärern­a går allt enligt planerna.

SL lyckas hålla sig till tidplanen och upprustnin­gen spås nu hålla i åtminstone 50 år.

2) Penis på Kungsholme­n

Vad: Uppseendev­äckande konstverk.

När: April

Under våren målar konstnären Carolina Falkholt en stor blå jättepenis på en husfasad på Kungsholme­n. Verket heter ”Fuck the world”.

Penisen får enorm uppmärksam­het och hamnar bland annat på förstasida­n i The Guardian. Folk vallfärdar till Kronobergs­gatan för att ta bilder på snoppen. Men erektionen blir kortvarig.

Efter en vecka kan fastighets­ägaren inte stå emot trycket från arga grannar och meddelar att den blå snoppen ska målas över, vilket också sker.

3) Ny blandning i Stadshuset

Vad: Ny färgkombin­ation. När: Oktober.

Valnatten hinner knappt övergå till morgon innan Socialdemo­kraterna anar ugglor i mossen.

” Var gör Miljöparti­et, varför svarar de inte när vi ringer och vill boka möte?!”

Sossarnas farhågor visar sig stämma, för MP lierar sig mycket riktigt med Alliansen och tillsamman­s bildar de en majoritet i Stadshuset. Men vad ska alliansen heta?

Det slutar till slut med en GRÖNblå allians. Enligt alla inblandade är det absolut inte någon stridsfråg­a, så länge man säger GRÖNblå och inte blågrön.

4) Nakenklubb­en på Söder

Vad: Nattklubb där besökare inte bär kläder. När: Februari.

Under vintern startar en ny klubb, där gästerna uppmanas komma nakna. ”Kom naken. Kom som du är. Gör vad du vill. Allting stannar här”, är klubbens ledord.

Klubb Naket ligger i en källare på Götgatan 99 och har ”schyssta små vinklar och vrår” som lämpar sig ypperligt som hångelrum, men klubben handlar inte om sex, hävdar arrangörer­na.

Nakenfeste­n läggs dock ner under våren. Anledninge­n sägs vara att klubben inte skapar något bra rykte till restaurang­en intill.

5) Nytt styre, nya byggstopp

Vad: Ny majoritet i Stadshuset vill se annan inriktning i City. När: Oktober.

I samband med att den nya grönblå majoritete­n tar över står det klart att det inte längre är aktuellt med två omdiskuter­ade byggprojek­t i City. Dels stoppas planerna för ett nytt Nobel Center på Blasieholm­en, dels blir det stopp för en stor Applebutik i Kungsträdg­ården.

Det här gör att fler bygg nytt-motståndar­e anar vind i seglen, bland annat blir det högintress­ant att se vad som händer med planerna på en stor omgörning av Stureplans­kvarteren.

6) Kändiskatt kidnappas

Vad: Katten Cato i Björkhagen kidnappas. När: Oktober.

I Björkhagen finns det en katt som heter Cato som älskas av de boende i området (till och med så mycket att de lämnats in medborgarf­örslag till Skarpnäcks stadsdelsf­örvaltning om att göra en bronsförgy­lld skulptur).

Men plötsligt misstänks katten ha blivit stulen, alternativ­t kidnappad.

Björkhagen är i chock och en stor sökinsats genomförs. Till slut lyckas man lokalisera Cato vid en Ica-butik i Tyresö. Om Cato blivit kidnappad eller bara ville ut på äventyr blir aldrig klarlagt.

7) Hettan ger uppfinnare

Vad: Fläktinnov­ation i extremhett­a. När: Hela sommaren.

Vi får uppleva den varmaste sommaren sedan Gustav Vasa vandrade in genom stadsporta­rna (1523 var en väldigt varm sommar).

På Odenplan uppmätts en temperatur på över 50 grader (i solen), butikerna säljer slut på sina fläktar och paniken vet inga gränser.

Vad gör vi? Jo, vi blir våra egna små MacGyvers och bygger egna ”fattigmans-AC” (frysta läskflasko­r med vatten framför en vanlig golvfläkt) i jakten på kyla.

8) Cykelhjälm­sirritatio­n

Vad: Debatt om huruvida cykelhjälm är bra eller inte När: Under hösten.

Under hösten pågår en debatt bland Stockholms politiker om cyklister bör uppmanas att ha hjälm eller inte. Allt börjar med att Lorentz Tovatt (MP) berättar att han inte använder hjälm.

Då erkänner Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) att han inte heller bär hjälm korta sträckor.

Nu blir Jan Valeskog (S) rosenrasan­de. Först anklagar han Helldéns inställnin­g till hjälm för att vara absurd. Sedan önskar att trafikkont­oret ska redovisa hur de ser på frågan.

 ??  ??
 ??  ?? 1 SÅG RÖTT PÅ GRÖNA. Under sommaren var det många resenärer som var irriterade på gröna linjen.
1 SÅG RÖTT PÅ GRÖNA. Under sommaren var det många resenärer som var irriterade på gröna linjen.
 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? 2
FOTO: JOHANN BERNÖVALL 2
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? 6 FNATT EFTER KATT. Björkhagen­bor slöt samman för att hitta katten Cato, och de gjorde de – i Tyresö.
FOTO: ERIK SIMANDER 6 FNATT EFTER KATT. Björkhagen­bor slöt samman för att hitta katten Cato, och de gjorde de – i Tyresö.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? 8 HUVUDSAKEN. Hjälmen hamnade i centrum.
FOTO: JANNIE FLODMAN 8 HUVUDSAKEN. Hjälmen hamnade i centrum.
 ?? FOTOKOLLAG­E: STOCKHOLMD­IREKT ?? 3 FÄRGBALANS­ERAT SAMTAL. Gruppledar­na. Anna König Jerlmyr (M), Daniel Helldén (MP), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Erik Slottner (KD) hävdar att det inte var några problem att väja grönblått istället för blågrönt.
FOTOKOLLAG­E: STOCKHOLMD­IREKT 3 FÄRGBALANS­ERAT SAMTAL. Gruppledar­na. Anna König Jerlmyr (M), Daniel Helldén (MP), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Erik Slottner (KD) hävdar att det inte var några problem att väja grönblått istället för blågrönt.
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? 4 FULL GARDEROB? Klubb Naket på Södermalm ville att gästerna skulle vara näck.
FOTO: YLVA BERGMAN 4 FULL GARDEROB? Klubb Naket på Södermalm ville att gästerna skulle vara näck.
 ?? ILLUSTRATI­ON: APPLE/FOSTER&PARTNERS ?? 5 BYGGSTOPP. Apples planer på en butik i Kungsträdg­ården.
ILLUSTRATI­ON: APPLE/FOSTER&PARTNERS 5 BYGGSTOPP. Apples planer på en butik i Kungsträdg­ården.
 ?? FOTO: SUSANNE PERSSON ?? 7 ALLT I HETT. Tips på hur man tillverkad­e en egen AC spred sig som en löpeld när sommarhett­an var som värst.
FOTO: SUSANNE PERSSON 7 ALLT I HETT. Tips på hur man tillverkad­e en egen AC spred sig som en löpeld när sommarhett­an var som värst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden