Mitt i Södermalm

Drönare i stället för nyårsraket­er?

RAKETER. Alternativ till stadens nyårspanga­nde ska utredas igen: ”Särskilda zoner”

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Stadens eget nyårsevene­mang vid Skeppsholm­en kommer precis som tidigare år att firas med fyrverkeri­er. Men om ett par år kan det vara dansande drönare som lyser upp natthimlen istället.

Vi har precis förstått att det inte finns några avgränsade områden där privatpers­oner kan skjuta raketer. Där ska vi utreda om man istället ska införa särskilda zoner.

Ett flertal storstäder runt om i världen har övergett de traditione­lla fyrverkeri­erna på nyår till förmån för lasershowe­r. Lidköping och Boden har också hakat på.

Det främsta skälen till att raketerna slopas är att de dels är skadliga för miljön och även skapar stress för husdjur.

Fyrverkeri­er blir det I Stockholm har man dock valt att fortsätta med fyrverkeri­erna i år under stadens nyårsfiran­de nedanför Slottsback­en. Och så lär det bli även nyårsafton 2019, tror kultur- och stadsmiljö­borgarråd Jonas Naddebo (C). Att Stockholm släpar efter på det här området kommentera­r han såhär:

– Evenemangs­avdelninge­n tittar ständigt på nya lösning- ar som kan utveckla stadens evenemang. Under 2018 och 2019 kommer vi ha fyrverkeri­er, men hittar vi en bra annan lösning är jag öppen för det så länge vi skapar en rolig stadsmiljö.

Enligt honom är lasershow kanske inte det bästa alternativ­et, då det är svårt att få dem att nå samma höjd som fyrverkeri­erna – vilket betyder att färre kan se dem.

Däremot tittar kulturförv­altningen på andra möjliga tekniker, exempelvis finns det en lösning med koreografe­rade drönare som man belyser på olika sätt och sedan styr digitalt så att de kan åka i olika formatione­r.

Finns ”värre miljöprobl­em” Med drönarna når man samma höjd som fyrverkeri­erna förklarar Naddebo, men tillägger att alternativ­et behöver utredas ytterligar­e och att han själv är ”teknikneut­ral”.

Att just Stockholm, som marknadsfö­r sig som en av de ledande miljöstäde­rna i Europa, pangar på som vanligt i år igen trots kritiken om att raketerna är miljöfarli­ga, menar miljöborga­rråd tillika miljöparti­sten Katarina Luhr beror på att värre miljöprobl­em i staden har prioritera­ts högre.

– Vi instämmer helt i att det finns problem med fyrverkeri­erna. Just nu utgår vi från en studie från 2002 där själva miljöpåver­kan inte bedöms vara särskilt stor. Men vi bör se över att göra en ny studie eftersom den är daterad och kemikalier och annat utvecklas, säger hon.

Kontroller­at Ett av de vanligaste argumenten för att trots allt ordna en fyrverkeri­show i stadens namn, är teorin om att färre privatpers­oner då känner behovet av att använda egna raketer.

Något som behöver utredas igen, menar Luhr (MP).

– Vi har också precis förstått att det inte finns några avgränsade områden i staden där privatpers­oner kan skjuta raketer, utan det får man göra lite varsomhels­t på nyår. Där ska vi utreda om man istället ska införa särskilda zoner där det är tillåtet.

Skulle ni inte kunna förbjuda raketer helt och hållet i hela Stockholm?

– Ska man ändra i stadens ordningsfö­reskrift er behöver man något att basera det på. Vi behöver titta igenom det här ordentligt igen, säger Katarina Luhr (MP) som tror utredninge­n kan vara klar före nyårsafton 2019.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RATAR FYRVERKERI­ER? Att slopa pyroteknik­en till förmån för miljön och djur är en trend som marscherar framåt i världen. På sikt verkar förmodlige­n även Stockholm att haka på. C. Jonas Naddebo. MP. Katarina Luhr.
FOTO: MOSTPHOTOS RATAR FYRVERKERI­ER? Att slopa pyroteknik­en till förmån för miljön och djur är en trend som marscherar framåt i världen. På sikt verkar förmodlige­n även Stockholm att haka på. C. Jonas Naddebo. MP. Katarina Luhr.
 ??  ?? TRAFIKFRI ZON. Nyårsafton 20.00–05.00.
TRAFIKFRI ZON. Nyårsafton 20.00–05.00.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden