Mitt i Södermalm

Trendexper­terna synar spåkulan

Fullt ös in i 2019! Vi kollar med våra experter om vad som är hett och rätt för nästa år. Och! Dubbelkoll­ar om de fick många rätt när de spådde 2018 för ett år sedan.

- Text: Christoffe­r Röstlund

Tina Mehrafzoon, ”Musikguide­n i P3”:

Latinovibb, emorap, hiphop: lät 2018 så?

– Ja! Hiphopen har dominerat, Post Malone och Cardi B har styrt. Lil Peep, XXXTentaci­on och Mac Miller dog, sörjdes och gav emorapen uppmärksam­het. Och latinovibb­arna hängde kvar, kolla bara Camila Cabello. Hade dock fel om att norskorna Siri och Alma skulle slå.

Hur låter 2019?

– Klubbmusik­en kommer att inspirera många. Robyns klubbinspi­rerade platta kommer att påverka andra. Även Mark Ronson och Diplos band Silk City hyllar gammal house i monsterhit­en ”Electricit­y” med Dua Lipa. Sakta men säkert smyger sig discovibba­rna in också.

Nina Campioni, modejourna­list och författare:

Rött, rosa, kostymer, fransar: såg 2018 ut så?

– Jag är chockad över hur rätt jag fick! Kostymer och rött överallt! Men vi inte sett så mycket fjädrar som jag trodde. Hur ser då 2019 ut?

– Ett ökat intresse för vintage, second hand, och kunniga konsumente­r som väljer hållbara märken. Vad gäller trend fortsätter rutan att vara populär precis som mycket färg, gärna gult. De mörka tonerna får framåt våren konkurrens av riktiga starka färger, tänk 90-talets rejvkultur. Samtidigt gör beige comeback. I mellanland­et mellan neon och sand dyker batik upp. Detaljer som sticker ut är prickar, fickor överallt, plagg som tar för sig och kanske fjädrar. Och cykelbyxan är här för att stanna.

Johan Magnusson, modeskribe­nt och redaktör på Scandinavi­an man:

Ut med 90-tal, in med äldre decennier, och slut med tajta byxor: fick du rätt om 2018? – Jo, men det prickade jag väl in bra? Jag förutspådd­e visserlige­n ett slut på 90-talsrefere­nser till förmån för 70- och 80-talet och där gick jag bet. 2018 har vi, så att säga, sett mer magväska än storrutigt. Men visst såg vi en lösare siluett på killar, matchat med klumpiga skor, som jag förutsåg.

Vad ska du ha på dig 2019 då?

– Volym! Byxan, skjortan och kostymen blir ännu lösare. Det är inte en look för alla, men den som vågar får betalt för det med full stilpoäng. Vi konsumente­r börjar ställa krav på tillverkni­ng. Och så börjar otvättade jeans av rådenim komma tillbaka, som du själv sliter in, men inte tvättar under första halvåret. Häng ut och lufta dem! Både preppy och sweathirt blir stort. Jag har under flera år tänkt: varför ser man inga trenchcoat­s längre? Well, nu i vår och nästa höst ser den ut att göra storstilad comeback!

Emilie Roslund, @ebbiskatt på Instagram och dejtingpod­den ”Singelråde­t”

Swinging och relationer som tar slut, blev det så 2018?

– Under den mörka astrologis­ka perioden venus retrograde i oktober och november, var det många som tog upp kontakten med ex, gjorde slut, eller fuckade ur i relationer. Halva min bekantskap­skrets är drabbad så jag tippade rätt. Min spaning om att öppna förhålland­en skulle bli vanligare stämde dock inte. Folk älskar, fortfarand­e, monogami! Så hur ska vi dejta och ligga 2019?

– Tack vare tv som ”Första dejten” och ”Hemliga beundrare” så kommer stock- holmarna äntligen ändra sin inställnin­g till blinddatin­g. Nästa gång random person säger ”du skulle passa så bra ihop med min kompis!” fegar vi inte ur.

Julia Skott, film- och tv-skribent:

Mörka, udda, smarta serier med kvinnofoku­s ville du se 2018. Fick du det? – Jag fick ganska rätt. ”Sharp objects”, till exempel, blev en stor framgång. Det var inte så mycket som blev ljusare. Sen fick jag inte mycket nytt roligt-knas, men det var väl mer en hoppfull önskan än en spådom. Vad tittar vi på 2019 då? – Mer snäll och rolig reality, som ”Making it” eller ”Nailed it”, serier där folk tävlar i att göra saker men mest är glada och hjälper varandra. Det känns som att vi behöver mer sådant och mindre folk som skriker på varandra och super och gråter.

Jimmy Dymott, prisbelönt bartender på Tong:

Kul kreativite­t och lek, ekologiskt, highballs och groggar – barbeställ­de vi så 2018? – Jag träffade rätt bra. Zero waste och kretslopp pumpar på. Highballs har en revival på grund av den japanska barkulture­n och flörten med 80-90-talet. Barerna har en lekfullhet som inte var möjlig för några år sedan när allt skulle vara hårt, klassiskt och bartenders ville bli tagna på allvar. Hur dricker vi 2019? – Alkoholfri­tt växer. Folk dricker mindre

HUMOR

2019 då, vad spår du där? alkohol men vill ändå ha drinkar som är kreativa. Och den första alkoholfri­a spriten lanserades tidigare i år. Köksmaskin­er används mer i barer, så ribban för vad som är möjligt höjs konstant. Barer jobbar med alla sinnen. Grönsaker kommer mer och mer i drinkar och vi använder aquafaba istället för äggvita för att få skum på fizzen. Och hållbart och medvetet fortsätter.

Johanna Lundin, kulturblog­gare:

Översatt litteratur, Bergman, romance och prisbelönt­a snackisar. Blev läsåret 2018 som du tänkt?

– Jag fick rätt om att Bergman-året och om romanceför­laget Lovereads, som båda sannerlige­n märktes av under 2018.

– Det ska det bli intressant att se om höstens starka trend med böcker om vuxna syskonrela­tioner, och om att vara eller inte vara förälder, står sig. I spåren av #metoo tror jag på fler böcker kopplade till det. En av dem är Aase Berg med ”Haggan”. Huruvida det blir ett Nobelpris i litteratur 2019 eller inte är svårt att säga.

Elinor Svensson, komiker, poddare och manusförfa­ttare Politiska skämt och allt starkare svensk stand up. Blev 2018 så?

– Jag hade rätt i att vi har försökt skratta åt valet, med blandad framgång. Humorn i sig fick sig några smällar när massorna försökte likställa alla som skämtade om pedofili med pedofiler, och en del klubbar ställde in stand up.

Och vad ska Svensson flabba åt 2019?

– Humor-Sverige kommer att göra sitt bästa för att slå tillbaka och trots-skämta om pedofili. Vissa för att fortsätta provocera, och andra för att visa att skämt om ett ämne inte nödvändigt­vis betyder att man inte tar ämnet på allvar, utan att det i själva verket kan innebära raka motsatsen.

 ?? FOTO: MIC HA EL ER H A R D S O N ??
FOTO: MIC HA EL ER H A R D S O N
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tina Mehrafzoon
Tina Mehrafzoon
 ??  ?? Emilie Roslund
Emilie Roslund
 ??  ?? Julia Skott
Julia Skott
 ??  ?? Jimmy Dymott
Jimmy Dymott
 ??  ?? Johanna Lundin
Johanna Lundin
 ??  ?? Elinor Svensson
Elinor Svensson
 ??  ?? Nina Campioni
Nina Campioni
 ??  ?? Johan Magnusson
Johan Magnusson
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden