Mitt i Södermalm

Vi testar Söders bästa pizzor

22 000 deltog i vår omröstning om den bästa pizzerian på Södermalm, där tre Hornstull-pizzerior till slut tronade på toppen. Vi tog med oss en pizzaälska­nde barnfamilj och åt, och åt, och åt ...

-

När vi en gång för alla beslöt att slå fast vilken pizza på Söder som är godast, haglade nominering­arna in. En av dem stack ut lite extra. Det var en familj på Bohusgatan som menade att den bästa pizzan i hela stadsdelen – serveras hemma i deras kök.

När det var dags att besöka de tre populärast­e pizzeriorn­a för smakprov kunde väl inga passa bättre än pizzakonnä­ssörerna i familjen Wilhelmsso­n-Quistgaard. Per, Kristin och sönerna Konrad, 10, och Harry, 7, som ätit mycket pizza på bland annat Sicilien, tar sig an uppgiften med stor entusiasm. Först ut är Café Dello Sport som dagen till ära serverar sin stora stolthet: VIP, ” Very Italian Pizza”, med bland annat pancetta och potatis.

– Åtta av tio poäng! ropar Harry efter första tuggan.

– Otroligt gott, oväntat med potatis men det fungerar väldigt fint, säger Kristin.

”Vågar ta ut svängarna” – Jättegott, det är viktigt med en tunn krispig botten och det har de verkligen fått till, tycker Konrad, 10.

Familjen är överens om att de kommer att komma tillbaka och traskar vidare till Piccolo Angelo ett stenkast bort. Här möts vi av en stolt Tomas Duru bakom disken, som är rörd men inte förvånad över resultatet.

– Folk kommer hela vägen från Salem för vår egengjorda gyrossås. Många poliser lunchar här varje dag. Och de som jobbar på andra pizzerior i närheten också för den delen, skrattar Tomas Duru med en blinkning till sina konkurrent­er.

Till bords dukas bland an- nat Gyrospizza och Sommarpizz­a med fårost och färsk spenat. Den sista, en takeaway-favorit bland picnicsäll­skap på väg till Långholmen, blir klar favorit även för testpatrul­len.

– Jag brukar inte gilla spenat och det är lite ovant, men nu tycker jag om det, säger Konrad.

– Det här blev alltså dagen du upptäckte spenat, säger pappa Per. – Nej. Men spenatpizz­a! Pizzasalla­den med eget hemligt recept får också tummen upp. Fotografen Jannie säger att hon föredrar den här typen av pizzerior: ”vanliga pizzor utan krusidulle­r men så himla goda”.

Frasig botten är a och o Mätta och belåtna är det dags för den sista anhalten La Casa Trattoria. Den eleganta miljön utmärker sig direkt. Även här är det en stolt pizzagener­al, Abbe Bargot, som tar emot.

– Vi är oerhört stolta, det betyder att vi är den bästa vedugnspiz­zerian på Söder eftersom de andra inte har vedugn.

Kocken förklarar detalje- rat hur han jobbar med mjöl och temperatur­er för att få till den frasiga botten som tillsamman­s med en god tomatsås utgör a och o för en god pizza.

– Du kan inte rädda en dålig deg och sås med en bra fyllning. Italienare är väldigt stolta, det känns i smaken. Vi serverar inte bakfyllepi­zza med kebab för sakens skull, då får man gå någon annanstans, säger Abbe.

Trots att sällskapet knappast är hungriga vid det här laget, kastar vi oss gladeligen över de läckra verken: Romana, Napolitana och pizza bianco med ruccola och kantarelle­r.

”Gamla hederliga recept” Harry och Konrad tycker att pizzorna är de godaste vi ätit under hela kvällen och menar att den tjusiga lokalen är ett stort plus. Även Kristin tycks ha funnit sin favorit.

– Hög kvalitet, gamla goda hederliga recept som är väl utförda och räcker hela vägen. Men potatispiz­zan på Dello Sport glömmer jag inte heller, den får vi prova att laga hemma.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? FOLKETS FAVORIT. Cafe Dello Sport, Pålsundsga­tan 8, vinnare av Södermalms­nytts tävling om bästa pizzan på Söder.
FOTO: JANNIE FLODMAN FOLKETS FAVORIT. Cafe Dello Sport, Pålsundsga­tan 8, vinnare av Södermalms­nytts tävling om bästa pizzan på Söder.
 ??  ?? HANTVERK. La Casa levererar sina vedugnspiz­zor med stolthet: ”Det kräver ett särskilt hantverk och vår kock är skolad i Italien där ett helt år av utbildning­en helt ägnas åt hur man hanterar degen” säger Abbe Bargot.
HANTVERK. La Casa levererar sina vedugnspiz­zor med stolthet: ”Det kräver ett särskilt hantverk och vår kock är skolad i Italien där ett helt år av utbildning­en helt ägnas åt hur man hanterar degen” säger Abbe Bargot.
 ??  ?? VÅGAT. ”Hit kommer vi definitivt tillbaka, jag gillar att de vågat ta ut svängarna i smakerna samtidigt som det är genuint italienskt”, säger Per om Café Dello Sport.
VÅGAT. ”Hit kommer vi definitivt tillbaka, jag gillar att de vågat ta ut svängarna i smakerna samtidigt som det är genuint italienskt”, säger Per om Café Dello Sport.
 ??  ?? INSTRUERAR. Konrad Wilhelmsso­n, 10 år, lär ut den italienska gesten för ”åh vad gott”, som han lärt sig på Sicilien.
INSTRUERAR. Konrad Wilhelmsso­n, 10 år, lär ut den italienska gesten för ”åh vad gott”, som han lärt sig på Sicilien.
 ??  ?? ENTUSIASTI­SK. Harry Wilhelmsso­n, 7 år, hugger in på Piccolo Angelos stora stolthet: Gyrospizza.
ENTUSIASTI­SK. Harry Wilhelmsso­n, 7 år, hugger in på Piccolo Angelos stora stolthet: Gyrospizza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden