Mitt i Södermalm

KONST AV KOMPOST

- Sophie Stigfur

Förskolan The Cottage på Söder har blivit en konstfören­ing. I samarbete med Fiberspace Gallery gör de batik av matrester.

Barnens föräldrar har lämnat in sina sopor, allt från lökskal till kål

En rostig skruv, gammal rödkål och några blåbär. Förskolan The Cottage i SoFo har bildat konstfören­ing och barnen håller just nu på att färga tyger med hjälp av föräldrarn­as sopor – ett första steg av många in i konstvärld­en. Ett sammelsuri­um av färger, dofter och exalterade barnröster. Det råder förväntans­full stämning när barnen på förskolan The Cottage på Katarina Bangata ska öppna upp de tygpaket de förberett under morgonen. Förskolan har länge haft konstprofi­l, men nu har man dessutom startat konstfören­ing för att kunna söka stöd för olika typer av projekt.

Först ut är ett samarbete med Easy Piece, ett konstproje­kt med bland andra Petra Holmberg som går ut på att färga tyger med gamla matrester som sedan sys ihop till klädesplag­g. Fiberspace Gallery, som ligger tvärs över gatan, är med och bidrar med lokal för såväl workshops som utställnin­gar.

Temat för förskolans konstår 2019 är hållbarhet, och vad passar då bättre än att återvända skräp?

– Barnens föräldrar har lämnat in sina sopor, allt från lökskal till kål, som vi nu använder för att färga tyger, berättar ateljépeda­gogen Sarah Nilsson.

Förskoleel­even Imber har valt att färga sin tygbit med blåbär, avokado och rödkål. – Det är jättekul, säger hon. Men när hon får frågan om hon skulle kunna tänka att ha på sig tyget som ett klädesplag­g rynkar hon på näsan.

– Nä... Men det kanske kunde bli en halsduk till en docka!

Konstnären Petra Holmberg skrattar och förklarar att tygbitarna självklart tvättas innan de sys ihop och blir till kompletta klädesplag­g. Men i just det här fallet ska tygerna hängas upp var för sig på en vernissage dit föräldrarn­a får komma och titta.

 ??  ?? Sarah Nilsson, ateljépeda­gog och Petra Holmberg, konstnär, visar barnen hur man färgar textil med sopor
Sarah Nilsson, ateljépeda­gog och Petra Holmberg, konstnär, visar barnen hur man färgar textil med sopor
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PEPP. Barnen på förskolan The Cottage visar stolt upp sina första konstverk.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PEPP. Barnen på förskolan The Cottage visar stolt upp sina första konstverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden