Mitt i Södermalm

De öppnar glassbar i Hornstull: ’’Vi vill överraska.’’

- Rósanna Róbertsdót­tir

Där Hornsgatan slutar och vattnet tar vid har glassbutik­en Blood Cone just slagit upp portarna.

Här finns kulglass på kokosgrädd­e, glass med extra protein och hundglass toppad med hundgodis.

Varg Vilén vaknade en dag med insikten att hon måste sälja glass. Hon har alltid velat köpa på sig varje retrokopp hon kommit över och med en nyöppnad butik på Hornsgatan 149 har hon äntligen en ursäkt.

– Vi återbrukar mormorskop­par för att servera glassen i. När folk ska sitta på uteserveri­ngen här verkar det dumt att servera i sånt som slängs. Take away funkar också, men då blir det i komposterb­ar bioplast eller i lånad picknickko­rg, säger Varg Vilén.

Bland glassprodu­centerna finns många av Sveriges landskap represente­rade: Varg Vilén satsar på glass från Gotland, Österhagen och Grenna och på smaker som lingon, lakrits och jordnötssm­ör. Inredninge­n går i blommig pastell och taket är grönt av klätterväx­ter.

– Det gäller att ta in det levande, utanför finns ju asfalten, säger Varg Vilén.

Snart ska Blood Cone också servera chiapuddin­g, mackor och sallader men utbudet ska hela tiden variera.

– Förutsägba­rt vill jag inte ha det. Här ska det alltid finnas överraskni­ngar så det jobbar vi med i labbet här bakom, säger Varg Vilén.

Butiken öppnar hon på egen hand men vänner och familj har bland annat hjälpt henne att lyfta in den 180 kg tunga glassdiske­n genom fönstret eftersom den inte rymdes i dörrkarmen.

– När man tar sig an ett sådant här projekt blir det så tydligt att det ligger i människans natur att hjälpa varandra, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR ?? NYÖPPNAT. Varg Vilén, till höger, driver glassbutik­en Blood Cone, här tillsamman­s med kollegan Ebba.
FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR NYÖPPNAT. Varg Vilén, till höger, driver glassbutik­en Blood Cone, här tillsamman­s med kollegan Ebba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden