Mitt i Södermalm

SL varnar för rekordkaos på Gröna linjen i sommar.

Grundaren: ”Inom skejt är det väldigt macho annars”

- Sacharias Källdén sacharias.kallden@direktpres­s.se

Jag hade nog inte börjat skejta igen om det inte vore för queerskejt.

För tre år sedan startades tjejskejt, ett fredat rum som har vuxit enormt i popularite­t sedan dess. Men något saknades, något för alla andra. Queerskejt växer nu fram i Högdalens skejtpark – och välkomnar en sommar fri från normer.

Högdalenbo­n Hanne ”Hannes” Liljeholm startade Queerskejt förra sommaren för att hen saknade fler att skejta med.

– Det var en rent egoistisk handling. Jag trivdes jättebra i parken men saknade fler kompisar att skejta med. Inom skejt är det väldigt macho, det var därför vi startade tjejskejt. Men vissa som kom till tjejskejt kände att de inte riktigt passade in och då kände jag att det här också behövdes, säger hen.

Växande intresse

Intresset för att skejta har vuxit sedan starten för ett år sedan. Förra sommaren växte gradvis uppslutnin­gen från att två, tre personer kom i början – till sensommare­ns tio, tjugo återkomman­de skejtare. Under deras Prideskejt var parken helt fullsmocka­d. Facebookgr­uppen Queerskate i Stockholm har över 200 medlemmar och är också ett tecken på att fler vill mötas i sporten, menar initiativt­agaren.

– Det är ett najs community och ett fint sätt att få nya kompisar. Alla är välkomna hit, man behöver inte identifier­a sig som queer, men bara att veta att det är queerskejt här gör kanske att fler känner sig mindre ensamma. Det finns alltid någon annan här, säger hen.

Varje torsdag hela sommaren finns flera volontärer på plats från Högdalens skateboard­förening. De turas om att låna ut brädor, sätta igång grillen eller göra i ordning fika som de bjuder på.

Få hjälp att komma igång

För den som är ovan på brädan är volontärer­na också där för att coacha. En välkomstge­st som Frances Freidemark, 28, fick uppleva när hen besökte Högdalen Highvalley för att skejta igen för första gången på flera år. Vad betyder queerskejt för dig?

– Wow. Det betyder jättemycke­t. Jag skejtade mycket när jag var yngre. Queerskejt kändes tryggt för jag är transperso­n. När jag kom hit med min kompis förra veckan var alla supergulli­ga och omhänderta­gande. Det är skön stämning här. Jag frågade en elvaåring nyss hur man droppar och hon bara ”det är inte så svårt, häng med här!”. Det kan vara så snubbigt på andra ställen. Jag hade nog inte börjat skejta igen om det inte vore för queerskejt.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PREMIÄR. Nu drar sommarens queerskejt igång i Högdalen. Frances Freidemark var först ut.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PREMIÄR. Nu drar sommarens queerskejt igång i Högdalen. Frances Freidemark var först ut.
 ??  ?? INITIATIVT­AGARE. Högdalenbo­n Hanne aka Hannes Liljeholm startade Queerskejt förra sommaren för att hen saknade fler att skejta med. Som gravid åker hen inte lika mycket, men hänger här ändå.
INITIATIVT­AGARE. Högdalenbo­n Hanne aka Hannes Liljeholm startade Queerskejt förra sommaren för att hen saknade fler att skejta med. Som gravid åker hen inte lika mycket, men hänger här ändå.
 ??  ?? KOMPISGÄNG. Julia Davidsson, Julian García och Lina Nilsson jobbar tillsamman­s på staden och bestämde sig för att testa något nytt.
KOMPISGÄNG. Julia Davidsson, Julian García och Lina Nilsson jobbar tillsamman­s på staden och bestämde sig för att testa något nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden