Mitt i Södermalm

Löftet: Förbättrad gågata i sommar

Boulebana Tillfällig­a parker Morgonyoga

- Michael Toll

När Skånegatan blev sommargåga­ta i fjol bubblade missnöje upp bland såväl boende som krögare. Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) lovar nu bättring inför årets säsong.

Förra sommaren fick Skånegatan­s omgörning till sommargåga­ta kritik för att snarare bli en skränig bargata än en inbjudande sommargåga­ta. Nu lovar staden bättring.

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) och kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C) hinner bara ta några steg på Skånegatan innan en bilist stannar och vevar ner rutan.

– Det här börjar bli för mycket. Det är inget fokus på barnen, det är bara det ekonomiska och uteserveri­ngarna som styr, säger södermalms­bon Ann-Christine Svanström som sitter bakom ratten.

Hon är sur och tycker sommargåga­torna bara medför stök och problem för de boende att ta sig fram, både för fots och med bil. Liknande kritik framfördes även efter förra sommaren, då Skånegatan ansågs bestå av fulla människor, nerkräkta trottoarer och krossat glas.

Men i sommar utlovas bättring. Daniel Helldén och Jonas Naddebo varit i kontakt med handlare, krögare och boende för att reda ut vad som kan göras för att stämningen ska bli mer positiv.

– Vi bygger mycket på de boende och företagarn­as egna förslag och idéer när vi utvecklar och förbättrar sommargåga­torna, säger Jonas Naddebo.

Bland annat ska ett antal aktivitete­r förbättra gatans upplevelse. Tre olika tillfällig­a ”pop up-parker” kommer att etableras på gatustråke­t. Soffor och stolar där man kan hänga och umgås.

ICA Bonden bygger en boulebana utanför affären. Flera av uteserveri­ngarna begränsas. Ingen servering får i år täcka nästa restaurang eller grannbutik, och vid varje husentré måste det finnas en fri passage på två meter för att de boende lättare ska ta sig fram.

– Vi har lyssnat på de boende och gjort flera justeringa­r för att det här ska bli bättre, säger Daniel Helldén.

Utöver det utlovas kulturakti­viteter för flera målgrupper, bland annat gratis yoga på morgnarna under ett antal dagar i augusti.

– Gatan behöver inte bara vara en plats att köra bil på. På sommaren ska gatan tillhöra stockholma­rna och invånarna, säger Jonas Naddebo.

Slutligen ska det bli mer och bättre städning och det ska finnas mer sopkärl utställda på gatan.

60 procent av de boende kring Skånegatan vill ha sommargåga­ta, 35 procent vill inte.

Det här börjar bli för mycket.

 ??  ?? SKEPTISK. ”Det är inget fokus på barnen, det är bara det ekonomiska och uteserveri­ngarna som styr” säger Ann-Christine Svanström som kör förbi efter invigninge­n.
SKEPTISK. ”Det är inget fokus på barnen, det är bara det ekonomiska och uteserveri­ngarna som styr” säger Ann-Christine Svanström som kör förbi efter invigninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden