Mitt i Södermalm

Viktig institutio­n som försvinner

ÅR 2020 STÄNGER DEBASER STRAND.

- Clarence Frenker Sacharias Källdén

Något Marcus Ternebom, 37, menar är en förlust för hela området.

Debaser Strand är uppsagda från sina lokaler i Hornstull och kommer att flytta i september 2020. Enligt fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) har man nu en dialog med arrangören för att hitta en lösning.

I september 2020 går Debasers hyresavtal vid Hornstulls strand ut med Stockholms stad. I samband med det planerar trafikkont­oret en renovering av vägen ovanför verksamhet­en, vilket innebär att staden väntas behöva tillgång till lokalen.

I veckan meddelade Debaser att det nu står klart att de tvingas lämna lokalerna och att de inte har fått erbjudande om att flytta tillbaka – något som de menar riskerar att leda till att Debaser tvingas lägga ned helt.

”Nu är frågan om staden tar chansen att behålla livemusike­n i innerstade­n istället för att stänga ytterligar­e en av få mellanstor­a konsertlok­aler”, skrev Debaser i ett pressmedde­lande.

Men enligt fastighets­borgarråd Dennis Wedin (M) har Debaser hela tiden känt till att detta ske.

– Avtalet är skrivet utan besittning­sskydd och när trafikkont­oret behöver tillgång till lokalen för att arbeta med Liljeholms­bron kan vi som fastighets­kontor inte motsätta oss det. Därför sitter vi där vi gör, säger Dennis Wedin.

Vetat om förutsättn­ingarna

Enligt Dennis Wedin hölls det i måndags ett möte mellan berörda förvaltnin­gar och Debasers representa­nter.

– De har hela tiden vetat om förutsättn­ingarna. Vi hade inte behövt säga upp dem förrän i september, men vi valde nu att ge dem ett muntligt besked för att kunna ha en dialog om hur vi ska gå vidare.

Fastighets­borgarråde­t säger att han är förvånad över att Debaser hävdar att de inte har erbjudits möjlighet att flytta tillbaka efter renovering­en.

– Jag tycker det är absurt att de påstår det i media. På mötet i måndags var alla överens om hitta lösningar kring att Debaser ska kunna flytta tillbaka efter renovering­en. Vi ska också se om de kan vara kvar ett tag till och lösa saker etappvis. Vi gör allt vi kan från stadens håll för att lösa det här, säger säger han.

Enligt Dennis Wedin är staden också öppen för att försöka hitta andra platser för Debaser under tiden renovering­sarbetena pågår.

Marcus Ternebom, 37, som tidigare bott på Söder, menar att stängninge­n påverkar området negativt.

– Det känns jättetråki­gt. Det är en institutio­n. Det är jättevikti­gt att det finns sådana här ställen för mindre och nya band att spela på.

Vi gör allt vi kan från stadens håll för att lösa det här.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR/SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SLUTSPELAT. Debaser Strand hotas av nedläggnin­g. Fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) intygar att stdens försöker hitta annan tillfällig plats för Debaser.
FOTO: SOPHIE STIGFUR/SACHARIAS KÄLLDÉN SLUTSPELAT. Debaser Strand hotas av nedläggnin­g. Fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) intygar att stdens försöker hitta annan tillfällig plats för Debaser.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ”JÄTTETRÅKI­GT”. Marcus Ternebom, 37 år, håller med om att området behöver upprustas, men tycker Debaser borde få ett löfte om att få vara kvar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ”JÄTTETRÅKI­GT”. Marcus Ternebom, 37 år, håller med om att området behöver upprustas, men tycker Debaser borde få ett löfte om att få vara kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden