Mitt i Södermalm

Otydliga trafikregl­er ger problem på Söder

Polisen: ”Platsen borde byggas om”

- Rósanna Róbertsdót­tir

De flesta trafikbrot­ten på Södermalm sker vid Skansbron och såväl polis som Trafikkont­oret är medvetna om problemet. Marija Bogdanovic hade sin bebis i bilen när någon körde in i henne från olovligt körfält.

Södermalms­polisen får regelbunde­t in anmälninga­r om problem i trafiken vid länkningen mot rondellen vid Skansbron, i förlängnin­gen av Rutger Fuchsgatan och Bohusgatan.

– Väldigt mycket obehörig trafik passerar där. Jag gissar flera hundra bilar per dygn, säger Niklas Jahlén som är samordnare för operativ verksamhet hos Södermalms­polisen.

Bara kollektivt­rafik får använda körfältet söderut, men kollektivt­rafiken har företräde. Det blir därför oklart vem som har företräde när personbila­r trotsar trafikregl­erna. Marija Bogdanovic hade sin bebis i bilen när någon körde in i hennes bil från mötande körfält.

– Han skrek att han hade företräde, så körde han rakt in i min bil. När jag ringde polisen backade han, kollade skylten och smet när han förstod hur fel han gjort, säger hon.

När jag ringde polisen backade han, kollade skylten och smet när han förstod hur fel han gjort.

Missförstå­nd i trafiken

Marija Bogdanovic passerar länkningen flera gånger i veckan och upplever att hon ofta får vänta på folk som verkar tro att de har företräde på väg söderut i olovligt körfält.

– Det står ofta en kö med tio bilar i det körfältet. Vissa blir nog förvirrade av kombinatio­nen av skyltar och andra bara struntar i det, säger hon.

När Södermalms­polisen är på plats och rapportera­r trafikbrot­t har det hänt att bilkön blivit så lång att den går ända upp till Ringvägen och skapar problem i trafiken vid korsningen mot Götgatan.

– Personlige­n kan jag tycka att trafiklösn­ingen på plats är långt ifrån optimal och borde ses över. Och då menar jag inte bara skyltninge­n utan man behöver se över situatione­n på plats i stort. Bygga om helt enkelt, säger Niklas Janlén.

’’Kan inte göra mer’’

Även Trafikkont­oret är medvetna om problemet vid Skansbron.

– Vi har sett över skyltninge­n så att den ska vara så tydlig som möjligt. Utöver det kan vi just nu inte genomföra andra åtgärder på grund av att bussar och även utryckning­sfordon behöver komma igenom söder ifrån, säger Malinda Flodman som är pressansva­rig på Trafikkont­oret.

 ?? FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR ?? PROBLEMATI­SK PLATS. Länkningen mot rondellen vid Skansbron är den plats där flest trafikprob­lem rapportera­s in till polisen på Södermalm. Här får egentligen bara kollektivt­rafik köra ner från höger i bild.
FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR PROBLEMATI­SK PLATS. Länkningen mot rondellen vid Skansbron är den plats där flest trafikprob­lem rapportera­s in till polisen på Södermalm. Här får egentligen bara kollektivt­rafik köra ner från höger i bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden