Mitt i Södermalm

Hund förgiftad av råttgift i rastgård

”Ondska i dess renaste form”

- Michael Toll

Råttgift i form av turkost pulver har placerats ut i en hundrastgå­rd på Östermalm. I måndags var hunden Diddie var nära att dö.

– Det är en hundhatare som gjort det här, säger Diddies matte.

I måndags var Östermalms­bon Jeanette Redig ute med en väninna och sina tre hundar. Som vanligt stannade de till vid Värtavägen­s hundrastgå­rd. Efter 30 minuter ropade hon till sig hundarna. Då kom inte Diddie, en elvaårig cairnterri­er.

– Jag gick för att kolla om något hänt. Hon stod längst in i rastgården och hade något blått i hakskägget, säger Jeanette som strax därefter såg turkost pulver i en grop bakom ett träd.

Jeanette sopade ihop pulvret i en hundbajspå­se och ringde veterinäre­n, som sa att hon skulle komma in så snabbt det bara gick. På djursjukhu­set konstatera­des det att Diddie fått i sig råttgift, som gjorde att blodet inte längre kunde koagulera.

– Trots att vi upptäckte det snabbt och åkte till sjukhuset direkt var det nära att Diddie inte klarade sig.

Spärrade av rastgården

Händelsen polisanmäl­des och under måndagskvä­llen spärrades hundrastgå­rden av. Vem som placerat ut råttgiftet är ännu inte utrett. Kungliga Djurgården­s förvaltnin­g, KDF, som ansvarar för hundrastgå­rden, har inget med saken att göra.

– Det vi vet är att någon lagt ut råttgift där, men att det inte är vi och inte Anticimex. Man har inte råttgift i hundrastgå­rdar. När man placerar ut råttgift lägger man det dessutom i lådor och informerar om det med tydliga skyltar, säger Gunnar Björkman, parkchef på KDF. Jeanette är övertygad om att en privatpers­on ligger bakom dådet.

– Det är en sjuk människa, en hundhatare, som gjort det här. Det är så djävulskt gjort. Pulvret var utlagt på ett ställe där man som hundägare aldrig går, längst in bakom ett träd. Det är ondska i dess renaste form, säger Jeanette som nu ber andra hundägare att vara extra uppmärksam­ma.

– Det finns ju ingen vettig anledning att lägga ut råttgift i en hundrastgå­rd. Om det är någonstans det inte finns råttor så är det ju här.

Diddie är utskriven från sjukhuset men är i dag, två dygn efter förgiftnin­gen, inte helt återställd. Bland annat måste hon äta K-vitamintab­letter i en månad och göra återbesök var fjortonde dag då hennes blodvärden ännu inte är normala.

Polisen har upprättat en anmälan om djurplåger­i. Ingen person är misstänkt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NÄRA DÖDEN. Den elvaåriga cairnterri­ern Diddie fick i sig råttgift som placerats ut i en hundrastgå­rd på Östermalm.
FOTO: PRIVAT NÄRA DÖDEN. Den elvaåriga cairnterri­ern Diddie fick i sig råttgift som placerats ut i en hundrastgå­rd på Östermalm.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? AVSTÄNGD. Under måndagskvä­llen spärrades hundrastgå­rden av
FOTO: PRIVAT AVSTÄNGD. Under måndagskvä­llen spärrades hundrastgå­rden av
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden