Mitt i Södermalm

Radio om psykisk ohälsa hotas av nedläggnin­g

- Rósanna Róbertsdót­tir

Götgatans Radio Totalnorma­l – som under sina 10 år i etern nått en miljonpubl­ik – är en radiostati­on av och för personer med psykisk ohälsa. Nu kan radion tvingas lägga ned.

Radio Totalnorma­l är en alternativ radioverks­amhet med säte i Fountain House på Götgatan. Radion görs nämligen som arbetsreha­bilitering för personer med psykisk ohälsa, och genom åren har den haft tusentals medskapare.

– Det blir så hudlöst äkta när folk pratar från sitt hjärta att det nästan känns som att bli kär, säger Malin Jakobsson som är projektled­are och producent på Radio Totalnorma­l.

Under sin tid på radion har Malin Jakobsson sett många människor gå från det sköra till det vågat uttrycksfu­lla.

– Många som kommit hit och kanske knappt haft en egen röst har efter en tid vågat läsa en dikt och längre fram blommat ut som fantastisk­a programled­are, säger hon.

Eftersom ett tjugotal personer deltar i varje sändning har tusentals röster hörts i Radio Totalnorma­l. Därutöver är radion del i ett världsomsp­ännande nätverk.

– Idén kom från Argentina, där en systerkana­l bland annat sänt live från ett mentalsjuk­hus. Motsvarand­e radiostati­oner finns i hela världen och vi utbyter tankar och strategier kring psykisk ohälsa, säger Malin Jakobsson.

– En unik plattform för människor som annars inte får göra sina röster hörda, kunskap och erfarenhet går förlorad om vi försvinner, fortsätter hon.

Med sin sista sändning planerad om en vecka tar Radio Totalnorma­l till alla medel för att få bli kvar. De har bland annat dragit igång kampanjen “Rädda Radio Totalnorma­l”.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? LEDARE. Malin Jakobsson är projektled­are och producent på Radio Totalnorma­l på Götgatan.
FOTO: PRIVAT LEDARE. Malin Jakobsson är projektled­are och producent på Radio Totalnorma­l på Götgatan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden