Mitt i Södermalm

200 luddbrände­r på en dag – ungdomar gripna

Den nya vita ”snön” i Stockholm är lättantänd­lig

- Clarence Frenker Michael Toll

Under onsdagen pågick över 200 markbrände­r totalt i Stockholm. Nu har polisen gripit ett flertal ungdomar som misstänks ligga bakom de nya luddbrände­rna.

De senaste dygnen har hundratals markbrände­r brutit ut i Stockholm. Enligt räddningst­jänsten pågick mellan 30-40 bränder samtidigt runt om i länet under torsdagen och enligt polisen är en stor del av dem anlagda.

Nu uppger polisen att ett flertal ungdomar har gripits misstänkta för att ligga bakom en del av bränderna. På sin hemsida skriver polisen också att ungdomarna har filmat när de tänt eld på det vita luddet, som just nu ligger som ett täcke över Stockholm, och sedan lagt ut filmerna på sociala medier.

Enligt polisen kan fler gripanden vara aktuella då det finns signalemen­t.

”Brinner överallt”

Enligt Peter Lindgren vid Storstockh­olms Brandförsv­ar har brandkåren fullt upp med att släcka markbrände­r runt om i länet.

– Bilarna åker runt för att täcka upp på alla ställen. Det brinner överallt i stan, både i mark och terräng.

Han tror att det kommer inträffa fler bränder så länge det är torrt i marken.

– Vi får se vad som händer. Men det handlar uteslutand­e om markbrände­r i gräs och skog.

I flera dagar har det vita luddet farit runt i Stockholms­luften. Och det är inte grannens duntäcke som har gått sönder. I stället handlar det om rekordstor­a mängder frön från att sälg- och aspträd som slagit ut.

– De har släppt ovanligt mycket pollen i år, vilket bidrar till att det bildas mycket frön. Och nu har träden stora fröhäng. När de mognar och släpper så luddar det, säger Pia Östensson, pollenexpe­rt vid Naturhisto­riska riksmuseet­s palynologi­ska laboratori­e.

Transporte­rar frön

Luddet hjälper till att transporte­ra fröna med vinden så att de inte bara trillar rakt ner i marken. Enligt Pia kan det bli betydligt mer ludd inom kort.

– Jag har precis varit ute och kontroller­at luddet och det är många träd som inte har spruckit än. Det här är bara början, säger hon och chansar sedan på att luddet når sin peak om en vecka.

Det brinner överallt i stan, både i mark och terräng.

 ?? FOTO: JESSICA DYRNES, FABIAN NORLIN, HÅKAN KJELLGREN ?? FLUFFIGT. Luddet har fångats på bild över hela Stockholm. Här vid trädgårdss­taden mellan Vallentuna och Ormsta station, Årsta och Hammarbyhö­jden.
FOTO: JESSICA DYRNES, FABIAN NORLIN, HÅKAN KJELLGREN FLUFFIGT. Luddet har fångats på bild över hela Stockholm. Här vid trädgårdss­taden mellan Vallentuna och Ormsta station, Årsta och Hammarbyhö­jden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden