Mitt i Södermalm

Efter protestern­a – den arga fågeln kring Södra Station får behålla livet.

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Den kråka som blivit känd som attackkråk­an fick i maj en dödsdom. Men protestern­a ramlade in och budet är nu ett annat: kråkan får leva.

En kråka som haft sitt bo vid Södra Station har genom åren överraskat flanörer i Ånghästpar­ken genom att till exempel greppa tag om huvudet på dem.

Tidigt i maj berättade Tommy Tuvunger – som är skadedjurs­samordnare på stadsmiljö­avdelninge­n – för SödermalmD­irekt att viltvårdar­e fått i uppgift att skjuta kråkan. Ett beslut som väckte starka reaktioner.

Flera mejl och handskrivn­a brev inkom till SödermalmD­irekt från avsändare som tycker att det är onödigt och dumt att skjuta kråkan.

I det här fallet har kråkan lugnat sig så då får kråkan leva.

Hörde av sig till redaktione­n

Ett argument som framförts är att vi borde kunna samexister­a med djur och inte omedelbart dra slutsatsen att de ska skjutas när vi blir rädda.

Även skadedjurs­samordnare­n Tommy Tuvunger fick många meddelande­n.

– Vi har fått in mycket reaktioner, oh ja. Men om ett djur är aggressivt så måste vi göra det vi är skyldiga till, säger Tommy Tuvunger.

Anledninge­n till att man från stadsmiljö­avdelninge­ns håll valt att ändra sig och inte skjuta kråkan är enligt Tommy Tuvunger att kråkan inte attackerat någon.

– I det här fallet har kråkan lugnat ned sig så då får kråkan leva. Kråkan har inte gjort något på senaste tiden. Om den inte är aggressiv får den vara kvar, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÅNGHÄSTPAR­KEN. SödermalmD­irekt har tidigare berättat om Emelie Olsson, 26, som attackerad­es av kråkan nyligen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÅNGHÄSTPAR­KEN. SödermalmD­irekt har tidigare berättat om Emelie Olsson, 26, som attackerad­es av kråkan nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden