Mitt i Södermalm

Möt Söders nya kommunpoli­s Manuel Firpo.

Vill stödja i utsatta lägen: ”Är något speciellt”

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Möt Manuel Firpo – Södermalms nya kommunpoli­s. Han vill se ett nytänkande Söder med invånare som räknar med polisen.

Intresset för politik och samhälle drev Manuel Firpo till polisyrket. Enligt egen utsago är han en nörd och i bagaget har han en utbildning i samhällspl­anering.

Men Manuel Firpo ville göra konkret skillnad – han ville vara till hjälp. Idag har han sitt drömjobb.

– Du kan faktiskt rädda liv som polis och det är något speciellt med att få möta och stödja människor i utsatta lägen.

Manuel Firpo är ny som kommunpoli­s men knappast ny i kvarteren. Han har varit polis i 10 år varav 8 på Södermalm. Även sin fritid spenderar han helst på Söder.

– Södermalm för mig är en charmig och framåtskri­dande stadsdel. Generellt sett upplever jag en optimism bland människor här, säger han och fortsätter:

– Polisstati­onen är ett litet Södermalm i sig. Det är en familjär och innovativ poliskår som är öppna för att tänka nytt.

På platser där det pågår aktivitete­r drabbas man inte av brottsligh­et på samma sätt.

Det är största utmaningen

Som kommunpoli­s är en stor del av arbetet brottsföre­byggande så övergången från ”golvet” till en operativ roll innebär att Manuel måste klura på framtiden.

– Att ha tålamod att jobba för något som kanske visar resultat om flera år är den största utmaningen. Men det är också otroligt kul. Jag älskar det här med strategisk­a dokument och att springa mellan möten och planera.

En dröm han lurar på är att involvera fastighets­ägarna i det brottsföre­byggande arbetet.

– Det är flera stora aktörer i stadsdelen som har ekonomin för att åstadkomma förändring­ar. Det finns exempel på fastighets­ägare som byggt en allmän bastu, och de skulle kunna sätta upp belysning kring fastighete­rna. På platser där det pågår aktivitete­r drabbas man inte av brottsligh­et på samma sätt.

Manuel vill också att Södermalms­polisen tar tillvara möjlighete­rna som sociala medier ger.

”Vill se informatio­nsträffar”

– Jag skulle vilja se informatio­nsträffar på nätet. Och jag hade gärna tagit tillbaka de längre öppettider­na. Jag vill att folk ska känna att de alltid kan ta kontakt med oss.

Manuel Firpo bor med sin man i Rågsved och på sin numera knappa fritid hinner han inte göra mycket mer än att läsa nyheterna och delge honom sina analyser.

– Mina hobbyanaly­ser tar en hel del tid. Men det händer faktiskt att jag förutser händelsefö­rlopp i politiken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden