Mitt i Södermalm

Så rustar polisen för studentfla­ken

- Clarence Frenker

Polisens studentkom­mendering säger sig vara väl förberedd för att hantera flakfester­na i Stockholm. Men enligt insatschef­en Per Edquist kommer det bli fullt upp när även flera evenemang och statsbesök äger rum.

Första veckorna i juni blir intensiva för Stockholms­polisen. Samtidigt som studentfla­ken rullar runt på gatorna äger flera stora evenemang och statsbesök rum. Bland annat delas Polarprise­t ut och Barack Obama gästar Stockholm.

– Allt händer samma vecka. Så det blir en hel del arbete för att hålla allt flytande, säger polisens kommenderi­ngschef Per Edquist.

”Gör besiktning­ar”

Enligt honom är polisen väl förberedd inför studentern­as firanden. De flesta studentski­vor har redan varit och när det gäller flaken finns en dialog med arrangörer­na.

– Vi har haft ett upplägg som är detsamma som tidigare år. Det grundar sig dels i att säkerställ­a att flaken är säkra, och det gör vi med besiktning­ar. Sedan kontroller­ar vi att de håller sig till de regler och är utanför de förbudsomr­åden som gäller när de är ute och åker, säger han.

Säkerheten bättre

Enligt Per Edquist har säkerheten blivit bättre på flaken för varje år.

– Problemen var mycket större förut. Nu tycker jag att de åkare och aktörer som tillhandah­åller flaken är väldigt tillmötesg­ående och seriösa.

Han betonar ändå att många problem kvarstår.

– Det är fortfarand­e ett problem för många aktörer som är verksamma inne i stan. Det blir bullerstör­ningar för uteserveri­ngarna och boende och dagpersona­l påverkas. Det är påtagligt, det vet vi. Det här är ett fenomen som är lite speciellt.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? FÖRBEREDD. Per Edquist är en av poliserna som kommer att ”kontroller­a att regler följs”.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE FÖRBEREDD. Per Edquist är en av poliserna som kommer att ”kontroller­a att regler följs”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden